Social

16 ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD la Iaşi. Nepoata unei victime face medicina de urgenţă

Ieri, s-au împlinit 16 ani de la prima tragedie aviatică în care a fost implicat un elicopter SMURD la Iaşi. Pe 9 ianuarie 2006, în jurul orei 9.00 dimineaţa, elicopterul în care se aflau medicul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma s-a prăbuşit în timpul zborului de încălzire, în zona aeroportului din Iaşi. Acest tip de zbor era făcut zilnic înainte de începerea altor misiuni, fiind obligatorie prezenţa întregului echipaj. Atunci, toţi cei patru de la bordul elicopterului şi-au pierdut viaţa.„Ziua de 9 ianuarie 2006 va rămâne o zi dureroasă în istoria UPU – SMURD Iaşi! Ne amintim de colegii noştri medic, asistent medical şi piloţi, aprindem lumânări şi ne rugăm pentru ei. Noi – generaţii de atunci şi de acum, continuăm să zburăm, să facem misiuni medicale aeriene şi să mergem mai departe făcându-ne datoria şi continuându-le visul de a zbura pentru pacienţii critici”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Abia după mai bine de cinci ani s-a stabilit care a fost cauza prăbuşirii; a fost vorba despre „dezorientarea spaţială a piloţilor, într-un spaţiu fără repere”, spaţiul fiind cu cer „perfect senin”, iar jos totul era acoperit de zăpadă. De la începutul anchetei, condiţiile meteo nu au fost printre posibilele cauze ale tragediei. Elicopterul care decolase de pe Aeroportul Iaşi puţin după ora 9.00 s-a prăbuşit la o distanţă aproximativ 1,5 kilometri.

„Pentru mine, Mioara a fost un exemplu mereu”

Misiunea asistentei medicale Mioara Haută este continuată acum de nepoata sa, Alexandra Haută, care de doi ani este şeful rezidenţilor de la specializarea medicină de urgenţă.

„În orice specialitate există un medic rezident şef. La medicina de urgenţă, şeful rezidenţilor este de doi ani nepoata domnişoarei asistente medicale care s-a pierdut odată cu căderea elicopterului SMURD Iaşi în 2006.

 » Aflați mai multe informații aici.