Opinii

5 mesaje ascunse despre războiul din Ucraina descifrate prin retragerea din Azovstal

  • Rusia a fost de acord cu predarea condiționată a ultimilor luptători din port, pentru că o continuare a asediului ar fi pus armata Moscovei într-o situație și mai dificilă.
  • Batalionul Azov devine un simbol al rezistenței ucrainene, dar și o posibilă cale de ieșire pentru Putin.
  • Mariupol, o înfrângere pentru ucraineni mai importantă ca o victorie.
  • Rușii au cucerit un mare oraș cu care nu prea mai au ce să facă.
  • Rezistența de la Combinatul Azovstal, un semn de slăbiciune pentru Putin, a cărui strategie e tot mai criticată în Rusia.

În grupuri de câte patru-cinci, cu pași mici, uneori nesiguri, cărându-și camarazii răniți pe tărgi improvizate, luptătorii ucraineni părăsesc combinatul Azovstal, predându-se trupelor ruse.

După un asediu de 78 de zile, orașul Mariupol a fost cucerit de armata lui Vladimir Putin. 

O victorie obținută cu mari sacrificii, cu mii de soldați ruși care și-au pierdut viața în lupte intense, dar și uciderea a mii de locuitori ai orașului, în urma unui bombardament intens și fără discernământ.

Mariupol e o victorie amară și fără glorie pentru Putin. Asta exprimă și imaginile captate de drona Kievului care monitorizează retragerea luptătorilor din Batalionul Azov, supraviețuitori ai celui mai crunt asediu militar de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Datorită Forțelor Armate ale Ucrainei, agențiilor de informații, echipei de negocieri, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite, sperăm că vom putea salva viețile băieților noștri. Printre aceștia se numără și luptători răniții grav, cărora li se acordă asistență medicală”, a anunțat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, într-o intervenție din seara zilei de 16 mai.

“Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi în viață. Acesta este principiul nostru. Cred că fiecare persoană de bună credință va înțelege aceste vorbe”, a mai adăugat el, explicând de ce le-a ordonat soldaților din Azovstal să înceteze lupta și să se predea.

“Operațiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de către ofițerii noștri militari și de informații. Pentru a aduce băieții acasă, munca noastră continuă, iar această muncă are nevoie de grijă și timp. De asemenea, menținem o activitate diplomatică maximă în toate celelalte domenii în interesul Ucrainei”, a anunțat Volodimir Zelenski, lăsând să se înțeleagă că negocierile cu partea rusă sunt dificile și pline de neprevăzut.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a cerut militarilor din Azovstal să se predea pentru a rămâne în viață – Foto: Hepta.ro

Dincolo de necontestata poziție strategică, Mariupol a devenit o obsesie pentru Putin, pentru cucerirea lui, investind resurse militare care i-au compromis campania pe celelalte fronturi.

 » Aflați mai multe informații aici.