Social

Cardiomiopatie: „Nu mai are aer, obosește foarte repede, simte o apăsare în piept“

Alina P., 38 ani, Botoșani: „Tatăl meu are 68 de ani și a fost diagnosticat, la un cabinet din oraș, cu cardiomiopatie. La cardiolog a ajuns la recomandarea medicului de familie, pentru că se plângea că nu mai are aer, obosea foarte repede și spunea că are ca o apăsare în piept. I-a dat un tratament dar, deocamdată, este la începutul lui. Tata a intrat singur la medicul cardiolog și, de emoție, nu a reținut mai nimic din ce i-a spus. Vă rugăm să ne explicați ce este cardiomiopatia și ce am putea face să-l ajutăm“.Prof. Univ. Emerit Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, medic primar cardiolog:

„Pentru a-l ajuta pe tatăl dvs trebuie ca acesta să țină legătura cu medicul său cardiolog și să urmeze tratamentul recomandat de acesta.

Cardiomiopatiile sunt un grup heterogen de boli caracterizate prin afectarea primară sau dominantă a miocardului. Au etiologii multiple, cunoscute sau necunoscute și tulburări morfologice și fiziologice cardiace variate.

De la individualizarea cardiomiopatiilor în urmă cu câteva decenii, definiția și clasificarea lor a suferit schimbări multiple, în raport cu identificarea de noi tipuri etiologice, iar în ultimii ani, cu evoluția rapidă a geneticii moleculare.

În raport cu elementele anatomice și fiziologice modificate, cardiomiopatiile au fost definite ca „boli ale miocardului asociate cu disfuncție cardiacă“.

Principalele cardiomiopatii au fost sistematizate în 5 tipuri, fiecare din acestea putând avea mai multe cauze.

Cardiomiopatia dilatativă (cu dilatație);
Cardiomiopatie hipertrofică (cu îngroșarea pereților inimii, asimetrică sau simetrică);
Cardiomiopatie restrictivă;
Cardiomiopatie aritmogenă a ventriculului drept;
Cardiomiopatii neclasificabile.

1. Cardiomiopatia dilatativă (CMD) se caracterizează prin dilatarea ventriculară stângă, grosime normală a pereților sau ușor subțiați și disfuncție sistolică. Afectarea și a ventriculului drept nu este obligatorie. Aproximativ 20-30% din CMD sunt familiale,

 » Aflați mai multe informații aici.