Economie

Ce înseamnă pentru români trimiterea la CCR a modificării Ordonanței creșterilor de taxe

USR și Forța Dreptei au trimis la Curtea Constituțională (CCR) modificările la Ordonanța 16, cea a creșterilor de taxe, iar efectele se resimt deja. Practic, nu se duce la președintele Iohannis până nu se pronunță Curtea. Dacă nu ajunge la timp, nu va mai fi promulgată anul acesta.
O problemă ar fi suprataxarea part-time, motivul invocat de cele două partide, dar în acea lege se află și alte modificări, scrie hotnews.ro.

Practic, ceea ce se află deja în Monitorul oficial s-ar aplica de anul viitor.

1. În primul rând, impozitele pe proprietate vor crește de câteva ori, prin aplicarea unei grile a notarilor. Asta în condițiile în care prin modificările din Parlament se proroga termenul de aplicare cu 1 ianuarie 2025.

Asta va fi simțită de toată lumea.

 2. În al doilea rând, pe ceea ce înseamnă dividende interimare va rămâne problema de interpretare. Practic, din Ordonanța 16 reiese că dacă o firmă a acordat dividende în cursul acestui an la un impozit de 5%, ar trebui să i se recalculeze de anul viitor și să plătească încă 3%.

În Parlament, schimbarea viza ca pentru dividendele distribuite în cursul anului 2022, impozitul să rămână 5%. Singura diferență era cea legată de trimestrul IV din 2022, care se vor distribui în 2023, pentru care ar fi urmat să se aplice o cotă de 8%.

3. Consultanții fiscali nu vor putea beneficia de regimul de microîntreprindere, așa cum prevede Ordonanța 16. Asta în condițiile în care Parlamentul modificase actul normativ în sensul corectării, adică a exceptării activității de contabilitate si audit financiar, consultanță în domeniul fiscal.

 4. Pragul la microîntreprinderi care scade la 500.000 de euro se va aplica de la 1 ianuarie, chiar și pentru firmele care deja au depășit în 2022 plafonul de 1 milion de euro.

 » Aflați mai multe informații aici.