Social

Celulele sistemului imunitar ne-ar putea proteja de AVC sau demență

Oamenii de știință din cadrul Universității Virginia, SUA, au descoperit un nou posibil beneficiu al celulelor imunitare, în special al celulelor microgliale. Acestea ar putea ajuta creierul să-și îndeplinească funcțiile în mod corespunzător și ar putea regla circulația sângelui la nivel cerebral. Prin aceste procese, creierul nostru ar putea fi protejat în fața unor boli precum accidentul vascular cerebral sau demența.

Celulele microgliale reprezintă cele mai importante celule imunitare ale sistemului nervos central și au funcții similare cu cele ale celulelor macrofage. Au rol de a preveni inflamațiile neuronale și infecțiile specifice sistemului nervos central. Studiul oamenilor de știință de la  Universitatea Virginia, SUA, evidențiază legătura care se creează între boli precum scăderea funcției cognitive, demență și accidentul vascular și afecțiunile vaselor de sânge de la nivelul creierului. Cercetarea arată că celulele microgliale pot asigura o protecție a vaselor capilare din creier, prin îndeplinirea funcției lor imunitare.

De asemenea, aceleași celule au capacitatea de a menține circulația sângelui în zona creierului într-un nivel normal. „Aceste celule sunt studiate de peste două decenii, dar este pentru prima dată când suntem convinși că sănătatea vaselor de sânge ale creierului poate fi menținută cu ajutorul celulelor microgliale”, a precizat Ukpong B. Eyo, șeful Departamentului de Neuroștiințe din cadrul Universității Virginia, citat de news medical-net. Oamenii de știință cred că descoperirea lor va reprezenta un pas important în studiul bolilor care afectează vasele de sânge ale creierului.

 » Aflați mai multe informații aici.