Actualitate

Chișinăul insistă pe lângă autoritățile de la Kiev cu privire la amânarea interdicției de circulație pentru autobuzele și microbuzele cu numere transnistrene

Chișinăul s-a adresat repetat autorităților de la Kiev cu solicitarea de a amâna interdicția de circulație pentru vehiculele cu numere de înmatriculare transnistrene. De această dată, este vorba doar despre autobuzele și microbuzele care nu au reușit să obțină plăcuțe neutre. Un anunț în acest sens a fost făcut de Vlad Kulminski, vicepremierul pentru Reintegrare.

Solicităm ca pentru autobuze și microbuze să fie amânată interdicția, până când nu va fi găsită o soluție în reglementarea acestui subiect. Deocamdată, acest subiect nu a fost închis definitiv”, a declarat oficialul pentru presa de la Chișinău.

Potrivit lui Vlad Kulminski, subiectul respectiv a fost discutat și cu Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, în cadrul vizitei sale la Chişinău.

Într-o anumită măsură, Tiraspolul a împiedicat acest proces, dar și mecanismul nu a fost elaborat complet. Noi înţelegem şi poziţia Kievului. Ucraina are un conflict pe teritoriul său, are automobile care sunt în aceeaşi situaţie ca şi cele din regiunea transnistreană„, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare.

Amintim că, la începutul acestui an, autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au convenit că, până la 1 septembrie 2021, șoferii automobilelor din stânga Nistrului trebuie să își schimbe plăcuțele de înmatriculare transnistrene cu cele neutre cu inscripția „MD” pentru a putea călători în Ucraina.

La sfârșitul lunii august, Guvernul R. Moldova a solicitat Ucrainei să prelungească termenul respectiv până la 10 ianuarie 2022, însă partea ucraineană a refuzat. Ulterior, Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina a anunțat că șoferii care au mașini cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană nu mai pot circula pe teritoriul acestui stat.

La scurt timp după aceasta, liderul separatist Vadim Krasnoselski, a declarat că, de fapt, Tiraspolul în urma unor „negocieri dificile” a reușit să convingă Chișinăul cu privire la amânarea cu cel puțin jumătate de an a restricției respective și s-a arătat nedumerit de refuzul Kievului în acest sens.

Tot atunci, Krasnoselski a spus că propunerea separatiștilor a fost susținută și de Dmitri Kozak, adjunctul lui Putin, căruia președintele Mala Sandu „i-ar fi dat asigurări, pe 11 august curent, în timpul vizitei sale la Chișinău, că în toamnă nu va fi nicio blocadă la adresa Transnistriei.

 » sursa: www.infoPrut.RO