Social

Crupul laringian: semne, simptome și recomandări

Dr. Camelia Andrei, medic specialist ORL, Arcadia: Crupul laringian (laringotraheobronșita) este o infecție respiratorie, de obicei cauzată de un virus (frecvent parainfluenza și influenza). Foarte rar, această afecțiune este cauzată de o infecție bacteriană. Foarte multe cazuri de crup pot fi prevenite prin imunizare împotriva virusului influenza sau difteriei.De cele mai multe ori, crupul este diagnosticat pe baza simptomelor și semnelor, după ce au fost excluse cauze mai grave cum ar fi epiglotita (cea mai gravă dintre laringite) sau corpul străin de căi respiratorii.

Crupul este relativ o afecțiune frecventă, care afectează în jur de 15% dintre copii și este mai des întâlnit la copiii între 6 luni și 5 ani, foarte rar până la vârsta de 15 ani. Este mai frecvent la băieți decât la fetițe.

Crupul este caracterizat de apariția următoarelor simptome: tuse lătrătoare tipică, voce răgușită, plâns, febră, secreție nazală, stridor inspirator, respirație șuierătoare. 

Crupul este considerat ușor sau moderat când apare stridorul în momentele de agitație.

Crupul sever este atunci când stridorul este permanent, chiar în repaus, și mai ales este însoțit și de suferință respiratorie.

Poate sa mai apară wheezing (respirație șuierătoare) dacă sunt afectate și bronșiile.

Aceste simptome pot fi ușoare, moderate sau chiar severe. Cel mai frecvent încep sau se accentuează în cursul nopții și durează în mod obișnuit 2 zile. Crupul laringian este o boală contagioasă (mai ales în primele 3 zile).

În absența stridorului sau a respirației forțate, afecțiunea se tratează simptomatic. Se solicită ajutor medical de specialitate dacă se înrăutățesc simptomele.

Tratamentul este o urgenţă şi va fi prescris obligatoriu de medic.

Pot reprezenta semnale care să impună prezentarea de urgență la medic situații de genul:

• respiraţia devine dificilă atunci când cel mic este liniştit;

 » Aflați mai multe informații aici.