Social

Cum acţionează Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID aprobată în UK

Pastila antivirală Lagevrio (Molnupiravir) reduce cu până la 50 la sută riscul spitalizării şi al decesului la pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID, împiedicând evoluţia spre o formă severă a bolii. Pastila antivirală Molnupiravir, dezvoltată de companiile americane Merck, Sharp şi Dohme (MSD) şi Ridgeback Biotherapeutics, a redus semnificativ spitalizările şi decesul pacienţilor cu COVID-19, conform rezultatelor din faza a III-a a studiului clinic. Este recomandabil ca pastila să le fie administrată pacienţilor în primele cinci zile de la debutul bolii, după confirmarea obţinută printr-un test RT-PCR. Astfel, pastila antivirală a redus riscul de deces şi de spitalizare cu 50 la sută: 7,3 la sută dintre pacienţii care au primit medicamentul au fost fie spitalizaţi fie au murit până în cea de-a 29-a zi de la debutul bolii, faţă de 14,1% dintre pacienţii care au primit placebo. Începând cu ziua 29, nu au mai fost raportate decese la pacienţii care au luat pastila, faţă de opt decese înregistrate la pacienţii care au primit placebo.

Toţi cei 775 pacienţi care au primit pastila au avut cel puţin o comorbiditate şi le-a fost administrată pastila în cel mult cinci zile de la debutul bolii. Molnupiravir a avut rezultate pentru tulpinile Gamma, Delta şi Mu.

Pastila acţionează asupra unei enzime pe care virusul o foloseşte pentru a se replica în organism, introducând erori în codul ei genetic. Pastila împiedică replicarea virusului, ceea ce duce la scăderea severităţii bolii, conform BBC. 

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 » Aflați mai multe informații aici.