Opinii

Cum s-a format noua variantă Covid și de ce sunt indicii că vaccinurile își pierd capacitatea de a ne proteja de ea

  • Epidemiologul Emilian Popovici a anunțat în urmă cu o săptămână iminența apariției unei noi variante îngrijorătoare.
  • Mai multe proiecții pe computer realizate de virusologi din Africa de Sud arată că vaccinurile nu rezistă în fața noii versiuni a virusului.
  • Lipsa testării, a măsurilor de protecție și a vaccinării, dar și ravagiile făcute de epidemia de SIDA au dus la formarea noii variante de coronavirus.
  • Delta a avut 16 mutații față de varianta inițială și a provocat un val de pandemie în toată lumea.

Mai multe state au decis sistarea curselor aeriene din țările aflate în sudul și estul Africii. A avut loc o întâlnire de urgență a OMS (Organizația Mondială a Sănătății) care a catalogat noua variantă drep „îngrijorătoare”, iar indicii bursieri au căzut, anunțând un pesimism pronunțat în legătură cu sfârșitul pandemiei.

Profesoara Mary-Louise McLaws, expert OMS, a explicat că “dacă mutațiile proteinei Spike, cea prin care virusul intră în organism, sunt majore, iar anticorpii produși de vaccin nu mai pot recunoaște proteina, atunci protecția generată de vaccinuri va scădea dramatic”.

Prezentarea noii variante de Covid-19 care își are originea în sudul Africii – Sursa: Project / YouTube

„Sunt multe lucruri pe care nu le înțelegem despre această variantă. Profilul mutației e îngrijorător, dar acum trebuie să facem munca pentru a înțelege semnificația acestei variante și ce înseamnă pentru răspunsul la pandemie”, a declarat Richard Lessells, medic infecționist la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud, la o conferință de presă organizată de departamentul de sănătate din Africa de Sud, în data de 25 noiembrie.

Din observațiile de până acum, noua variantă se răspândește cu rapiditate printre tineri, iar proiecțiile computerizate realizate de echipa de cercetători din Africa de Sud arată că aceasta trece de bariera vaccinurilor.

„Multe mutații, după cum știm, sunt problematice, dar cu atât mai mult, cele de la noua variantă par să contribuie, probabil, la o scăpare suplimentară. Există chiar indicii, din modelarea computerizată, că B.1.1.529, noua variantă africană, ar putea evita imunitatea conferită de o altă componentă a sistemului imunitar, cea a celulelor T”, a declarat Penny Moore, virusolog la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, citată de publicația “Nature”.

De asemenea, virusologul a anunțat că în focarele în care a fost descoperită noua tulpină multe persoane vaccinate cu Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca s-au infectat, iar cele două persoane carantinate în Hong Kong, infectate cu noua variantă, erau vaccinate cu Pfizer, conform publicației Nature. 

Cu o rapiditate fără precedent, Marea Britanie a restricționat toate cursele aeriene care vin din șase țări: Africa de Sud, Botswana,

 » Aflați mai multe informații aici.