Social

Daltoniștii încurcă culorile dar văd foarte bine noaptea

Alina Ștefănescu, Tecuci: ”Pentru că fiica mea lucrează în străinătate, mă ocup eu de băiețelul ei. Copilul are 5 ani și, absolut din întâmplare, am aflat că el nu poate deosebi culorile roșu și verde. Practic, doamnele educatoare m-au atenționat că el nu se descurcă să distingă aceste culori. Am fost cu el la medic și mi-a spus că are daltonism, dar nu mi-au dat niciun tratament. Băiatul plânge că râd ceilalți copii de el iar eu nu știu cum să procedez. Nu știu ce este daltonismul și ce aș putea face pentru copil ca să-l ajut”.Prof. Dr. Dănuț Costin, medic primar, Clinica de Oftalmologie, Spitalul Clinic de Neurochirurgie, Iași: ”Daltonismul sau cecitatea cromatică, este o tulburare a vederii cromatice, constând în incapacitatea de a deosebi unele culori de altele (mai ales roșu și verde, culorile complementare). Celulele cu conuri receptează cantități mari de lumină. Sunt responsabile de vederea diurnă și colorată și la rândul lor sunt de 3 tipuri. Fiecare din acest tip fiind sensibil la o anumită lungime de undă (culoare), astfel: celule care sunt sensibile la lungimi de undă mari (roșu); celule care sunt sensibile la lungimi de undă medii (verde); celule care sunt sensibile la lungimi de undă scurte (albastru).

Celulele cu bastonașe receptează lumina slabă și sunt responsabile de vederea nocturnă. Cu ajutorul acestora ochiul vede în situații de luminozitate scăzută, fără să dea informații despre culorile din jur. Celulele cu bastonașe sunt de un singur tip.

În cazul daltonismului există un deficit sau chiar inexistența unuia sau a mai multor tipuri de celule cu conuri, explicând deficitul de a distinge anumite culori. Forma ușoară a cecității cromatice apare când toate cele trei celule con sunt prezente, dar una dintre ele nu funcționează corect. Astfel, creierul percepe o culoare diferită de cea normală.

 » Aflați mai multe informații aici.