Economie

IT-ul din Cluj a ajuns în Uganda, Rwanda, Chile și Peru. Compania clujeană care face milioane de euro din digitalizarea administrației publice în America Latină și Africa

Compania a câștigat, prin licitație publică, contracte de peste 300.000 de euro pentru proiecte derulate în Rwanda și a contribuit la implementarea a 150 de site-uri guvernamentale și instituționale, număr care va crește în acest an la peste 300. 
Arxia este o companie românească de software din Cluj, care se ocupă cu digitalizarea administrației publice. Compania ce oferă soluții informatice și consultanță în domeniul digitalizării, inclusiv pentru instituțiile publice din România și din afara țării, se extinde în două piețe aflate în plină dezvoltare, Chile (America de Sud) și Uganda (Africa de Est), potrivit unui comunicat al companiei.

Compania își propune ca, prin proiectele pe care le dezvoltă în aceste regiuni, să contribuie la transformarea digitală a societăților și la construcția ecosistemelor digitale din Africa de Est și America Latină, pe două paliere: digitalizare instituțională și dezvoltarea industriei de IT locale. Pentru sectorul public, proiectele implică creșterea capacității administrative de livrare și evaluare a proiectelor de consultanță în IT, pregătirea personalului administrativ și guvernamental prin transfer de cunoștințe și implementarea de soluții informatice. În ceea ce privește industria IT, Arxia susține programe de asistență pentru dezvoltarea de cunoștințe tehnice avansate în domenii precum: inteligență artificială, securitate cibernetică și arhitectură software.

Daniel Homorodean, CEO-ul Arxia, subliniază potențialul major al piețelor în curs de dezvoltare:

„Piețele din America de Sud și Africa au nevoie de transferul de expertiză și cunoaștere pe care companiile europene și românești le pot pune la dispoziție, în țările care se află la început de drum în domeniul digitalizării și dezvoltării industriei IT. Putem contribui la eficientizarea rapidă și masivă a proceselor administrative din aceste state, iar sectorul guvernamental este deschis la noi abordări. Există un potențial extraordinar în aceste piețe, atât pentru evoluția lor, cât și pentru oportunitățile de internaționalizare a companiilor de IT românești care își propun o expansiune în piețe străine.”

Daniel Homorodean lucrează deja de mai mulți ani în proiecte de digitalizare instituțională în Uganda,

 » Aflați mai multe informații aici.