Economie

Lucian Pavel, Klarwin: 70% din levigatul de la Pata Rât a fost transformat în apă curată

Se împlinesc trei ani și jumătate de la momentul în care Klarwin și-a asumat gestionarea levigatului generat de vechea groapă de gunoi a Clujului, de la Pata Rât, timp în care au fost prelucrați peste 150 de milioane de litri. ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Lucian Pavel, Managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin, despre situația de astăzi de la Pata Rât și despre provocările acestui proiect.
Reporter: Klarwin se ocupă de proiectului de tratare a levigatului din depozitul de deșeuri de la Pata Rât, județul Cluj. Când a fost pusă în operare stația și cel fel de tehnologie folosiți? 

Lucian Pavel: La Pata Rât folosim tehnologia de osmoză inversă, pe care noi am implicat-o în peste 40 de proiecte la nivel regional. Sunt peste 40 de locații în România care foloseau deja această tehnologie, la depozite de deșeuri menajere.

Ce înseamnă această osmoză inversă?

Lucian Pavel: Este cunoscută drept o metodă avansată de separare fizică. Noi utilizăm această tehnologie în stațiile noastre containerizate pentru separarea acestei ape reziduale, foarte puternic contaminată. Practic, levigatul de la Pata Rât conține în el toți contaminanții care se află în deșeurile respective. Noi am adus această tehnologie în 2018, atunci când, în urma unei alunecări de versant a depozitului de la Pata Rât, care a ajuns aproape de centură, s-a generat o puternică poluare a zonei, astfel încât prin remedierile ecologice care s-au impus atunci a fost necesară și preluarea levigatului, odată cu lucrările de remediere, și epurarea lui. 

Ce conține acel levigat? E important să știm de unde am pornit și unde am ajuns până la urmă după tratarea lui…

Lucian Pavel: Levigatul este rezultat din umiditatea pe care fracția biodegradabilă a deșeurilor o conține. În deșeurile noastre municipale,

 » Aflați mai multe informații aici.