Social

Medicii de la „Socola” recomandă: cum să ne păstrăm sănătatea mintală

Specialiştii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi fac o serie de recomandări pentru ca ieşenii să se poată îngriji de sănătatea lor personală, îmbunătăţindu-şi astfel şi sănătatea mintală.Medicul Petronela Nechita spune că, deşi sfaturile pot părea la îndemâna multor persoane sau lucruri de bun-simţ, oamenii adesea nu mai reuşesc să le aplice fiindcă nu mai au la fel de mult grijă de propria lor persoană.

„Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine (emoţională, psihică şi socială) şi afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la maturitate”, a explicat dr. Petronela Nechita.

Astfel, medicul recomandă persoanelor să se trateze cu bunătate, respect şi să evite autocritica, făcându-şi timp pentru hobby-uri, proiecte preferate, timp petrecut în natură sau exerciţii de relaxare. O altă idee este de a oferi din timpul şi energia noastră pentru a-i ajuta pe alţii care se află într-o situaţie dificilă, lucru ce poate lega şi noi prietenii. Oamenii trebuie să dezvolte o rezilienţă la stres, spune dr. Nechita.

„Înţelegeţi că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră şi adaptaţi-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veţi găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeţi. Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneţi concentraţi, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeţi”, a explicat specialistul.

Totodată, aceasta a mai spus că oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au formată o reţea de sprijin.

 » Aflați mai multe informații aici.