Social

Noi tratamente pentru bolnavii care suferă de ciroză şi hepatita C

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat că pacienţii care suferă de hepatită C şi ciroză hepatică cu virus C vor avea tratamentul asigurat prin derularea unor contracte cost-volume-rezultat, încheiate de către instituţie.Mai mult decât atât, pe lângă tratamentele specifice pe fiecare genotip, pacienţii vor avea acces şi la două noi molecule pangenotipice specifice (care sunt mai eficiente şi tratează mai multe genotipuri odată). Acesta au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite începând cu data de 1 februarie.

Doar 16 judeţe din ţară, printre care şi Iaşul, au medici aflaţi în contract cu case de asigurări care tratează pacienţi ce suferă de hepatita C şi ciroză hepatică cu virus C. Pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani sunt 11 astfel de judeţe, Iaşul fiind şi aici inclus.

Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale şi medicul care a emis prescripţia medicală.

“Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României faţă de organismele internaţionale, de eradicare a infecţiei cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.

 » Aflați mai multe informații aici.