Actualitate

O profesoară din Chişinău îi ajută pe românii din nordul Bucovinei să nu-şi uite limba maternă ~ InfoPrut

O profesoară din Chișinău a plecat din Republica Moldova pentru a-i ajuta pe etnicii români din Cernăuți să nu își uite limba maternă. Doina Colesnicov predă, de 30 de ani, limba română la Liceul Alexandru cel Bun din Cernăuți, notează TVR Moldova.

În vremurile tulburi de după 1991, atunci când s-a destrămat oficial Uniunea Sovietică, la Cernăuţi, câţiva români entuziaşti din nordul Bucovinei îndrăgostiţi de limba şi cultura română au reuşit să convingă autorităţile ucrainene să deschidă o şcoală românească. În acest grup de tineri era şi Doina Colesnicov, originară din Chişinău.

„În iunie 1991 a fost primită hotărârea de a deschide această şcoală în centrul oraşului şi cu ajutorul lui Dumnezeu la 1 septembrie ne-am adunat într-un colectiv foarte mic, eram 12 profesori în frunte cu răposatul Mihai Jar, care ne-a călăuzit până în 1998. Deci, suveranitatea Ucrainei coincide şi cu deschiderea primei şcoli româneşti din centrul urbei cernăuţene”, a declarat profesoara de limba română din Cernăuți.

De 30 de ani predă limba română copiilor din Cernăuţi şi o face cu dragoste şi dăruire de sine.

„30 de ani de activitate în această şcoală este un termen interesant, aş spune eu foarte interesant, fiindcă am trecut împreună cu independenţa Ucrainei prin toate situaţiile, deciziile care au fost luate la diferite nivele”, își amintește Doina Colesnicov.

Administraţia şcolii susţine că face tot posibilul pentru a menţine studierea limbii române în şcoală, asta în pofida deciziei din 2017 a autorităţilor de la Kiev de a impune treptat predarea în limba ucraineană a obiectelor de studiu, care în prezent se face în limbile minorităţilor.

Numărul copiilor care au învăţat în prima instituţie de învăţământ cu predare în limba română din Cernăuţi a crescut continuu. Mai mult, în acest an, instituţia a reuşit să-şi schimbe statutul de gimnaziu şi a devenit Liceul Alexandru cel Bun.

„Am început cu 127 de elevi care au fost primii şi care au pus baza acestei şcoli. Pe parcursul acestor ani am întâlnit şi greutăţi şi lucruri bune, pentru că a fost un proces de formare a statului şi de statornicire a instituţiei noastre, dar le-am învins pe toate. Anul acesta noi începem activitatea cu 367 de elevi în 15 clase”, a subliniat directorul liceului, Ion Ignat.

Părinții tinerilor sunt fericiți că copiii lor pot învăța și cunoaște limba română, limba lor maternă, și speră ca aceștia să poată avea un viitor frumos în România.

„Suntem o familie mixtă. Soţia mea este ucraineancă. Băiatul a făcut şapte clase într-o şcoală ucraineană, vorbeşte la perfecţie ucraineana, acasă vorbim şi româna. Vreau să-şi continuie studiile în următorii ani, până la absolvire, în limba română, să cunoască la perfecţie şi limba mea maternă şi cred că va urma în viitor şi studiile în România”, a precizat un părinte.

În oraşul Cernăuţi funcţionează patru instituţii de învăţământ cu predare în limba română.

 » sursa: www.infoPrut.RO