Actualitate

Raisa Enachi (AUR) către ministrul Justiției: „Care sunt demersurile pentru armonizarea legislatiei privind respectarea demnității persoanelor care nu au descernământ?”

Respectarea demnității persoanelor care nu au descernământ a ajuns în vizorul deputatului AUR de Vaslui, Raisa Enachi. Potrivit acesteia, pentru a duce la îndeplinire obligaţiile prevăzute în Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilități, curtea desemnează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică. În context, parlamentarul AUR dorește să afle de la ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care este situația și care sunt demersurile efectuate până în acest moment privitor la armonizarea legislatiei, prevederile tratatelor internaționale și a situatiei din acest domeniu.

Redăm mai jos textul interpelării deputatului AUR de Vaslui, Raisa Enachi.

„Stimate domnule Ministru,

Vă reamintesc că CCR a analizat excepția de neconstituționalitate a dispozitiilor art. 164 alin. 1 din Codul Civil care are următorul cuprins: „(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.”

Conform deciziei CCR nr. 601/2020 avem datoria să dezvoltăm și să aplicăm reguli legislative care să asigure punerea în aplicare a deciziei CCR.

Astfel, pentru persoanele cu dizabilități din România, s-a făcut un pas semnificativ în respectarea demintățiiacestora. Pentru a duce la îndeplinire obligaţiile prevăzute în Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilități, curtea desemnează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică care, potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 1002 asigură dezvoltarea cadrului normativ necesar în vederea alinierii legislației din domeniile proprii de competență în prevederile tratatelor și convențiilor internaționale la care România este parte, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor care revin din calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

Avand în vedere că prin decizia Curtii Constitutionale nr. 601/16 iulie, art. 164 alin. 1 Codul Civil a fost declarat neconstituțional, vă rog să îmi precizați care este situația și care sunt demersurile efectuate până în acest moment privitor la armonizarea legislatiei, prevederile tratatelor internaționale și a situatiei în fapt?”, se arată în interpelarea depusă de deputatul AUR de Vaslui, Raisa Enachi.