România, campioana Europei la exploatarea sexuală: Când m-au luat, aveam 12 ani. Eram o sclavă pentru ei
BUCUREȘTI. Zeci de experți din toată lumea s-au adunat într-o sală din Palatul Parlamentului pentru a găsi noi soluții de combatere a traficului de persoane și exploatare sexuală. La conferință au participat și victime care au reușit să se salveze. Spotmedia.ro a discutat cu una dintre ele – Jane Lasonder, din Marea Britanie.
- Raport: Peste 86.000 de persoane din România sunt traficate, anual, în țară și peste graniță.
- Jane Lasonder: În copilărie și adolescență, am fost abuzată și am fost vândută unei bande criminale.
- Jane Lasonder: Unul dintre lucrurile care mă pasionează cu adevărat și aș vrea să-l schimb e raportul dintre cerere și ofertă în zona exploatării sexuale.
- Corupția alterează acțiunile forțelor de ordine, motivarea procurorilor și deciziile magistraților pentru că la mijloc sunt mulți bani.
- Cazul Țăndărei: În ciuda dovezilor copleșitoare și a cooperării internaționale, procesul din România s-a soldat cu achitarea sau prescrierea faptelor pentru majoritatea inculpaților, după ce o parte din acuzații au fost schimbate de către magistrați.
Lia Savonea, 49 de ani, judecătoare la Înalta Curte de Justiție, a decis, în 2014, pe vremea când lucra la Curtea de Apel, condamnarea unui pedofil la doar opt luni de închisoare, în condițiile în care bărbatul în vârstă de 41 de ani a abuzat de nepoata lui de numai 13.
Decizia uimitoare a (poate) celei mai cunoscute magistrate din România, fost membru și președinte al CSM, dar și șefa Curții de Apel București, arată cât de puțin contribuie sistemul de justiție din România pentru a combate infracțiunile sexuale și traficul de persoane.
PROCES. Lia Savonea, judecător la Curtea Supremă, a dat o decizie controversată, pedepsind ușor un abuzator de copii – Foto: Alexandra Pandrea/ Mediafax/ Hepta.ro
Nu întâmplător, miercuri, 17 mai, zeci de experți internaționali în combaterea traficului de persoane pentru exploatare sexuală au organizat la București o dezbatere despre acest fenomen.
„Conferința s-a concentrat pe modificările care pot fi aduse Directivei Europene anti-trafic, aflată în aceste zile în proces de revizuire, și pe valorificarea experiențelor victimelor pentru a dezvolta politici publice de impact”, se arată în raportul organizatorilor evenimentului – Ambasada Suediei la București, Asociația Internațională eLiberare și Organizația Internațională pentru Migrație, ce funcționează sub egida ONU.
Exportatorii de persoane
Peste 86.000 de persoane din România sunt traficate pe parcursul unui an în străinătate sau în interiorul țării, cele mai multe fiind minori, bătrâni sau bolnavi, se arată într-un raport al asociației „Walk Free” .
O combinație între corupția magistraților, protecția din partea poliției,
» Aflați mai multe informații aici.