Economie

România, după CRIZA COVID: salarii mari și record de angajați în ultimii 20 de ani

Salariul mediu net a crescut între 5 și 12% anul trecut, față de 2020, iar în octombrie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de angajaţi din ultimii 20 de ani, respectiv cinci milioane de persoane.
Salariul mediu net din economia locală a avut creşteri cuprinse între 5% şi 12% în primele 11 luni din anul 2021 comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

De asemenea, în octombrie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de angajaţi din ultimii 20 de ani, respectiv cinci milioane de persoane.

Comparativ cu aceeaşi lună din anul 2020, cea mai mare creştere a salariului mediu net pe economie a fost înregistrată în lunile martie (plus 8%), aprilie (12%) şi mai (10%).

„Primele luni ale anului sunt în mod obişnuit perioada în care se desfăşoară creşterile anuale de salarii, se acordă bonusuri şi prime sezoniere. Anul 2021 a repre­zentat revenirea în acti­vitate în multe domenii, in­clusiv res­trângerea perioa­delor / sec­toarelor care au beneficiat de şo­maj tehnic. Această revenire s-a regăsit cu siguranţă atât în numărul de salariaţi, cât şi în veni­turile obţinute“, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, busi­ness manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane. Salariul minim a influenţat doar parţial această situaţie pentru că în 2021 creşterea sa a fost de doar 3%, adaugă ea.

„În general, creşterile salariale acordate în 2021 au fost în jurul a 5%, cu vârfuri în anumite activităţi aflate într-o dinamică pronunţată.“

Pe industrii, cele mai mari salarii din economia locală sunt cele din sectorul de IT, care au depăşit valoarea de 9.000 de lei net în noiembrie 2021, în creştere cu circa 9,5% faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

 » Aflați mai multe informații aici.