Actualitate

Senatorul AUR Sorin Mateescu solicită clarificări privind noua lege a pensiilor

Senatorul AUR Sorin Mateescu l-a interpelat pe ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, cu privire la noua lege a pensiilor. Solicitarea vine ca urmare a declarațiilor făcute recente de ministrul Budăi, potrivit cărora ar putea exista modificări la noua legea pensiilor ce vor impacta un număr important de pensionari.

Domnule ministru, zilele trecute aţi afirmat la un post de televiziune naţional că „suntem în prezent într-o triadă cu Banca Mondială, Guvernul României şi celelalte ministere, plus Comisia Europeană (…). Foarte mulţi cer să nu renunţăm la legea actuală. (…) 2,3 milioane dosare de pensii sunt deja introduse ca să putem face calcul final privind recalcularea pensiilor”. Pe lângă retorica politică şi rolul pe care vi-l asumaţi ca reprezentant al PSD, nu uitaţi, domnule ministru, că sunteţi demnitar într-un Guvern al României şi faceţi politica guvernamentală pentru toţi românii, inclusiv pentru cei care nu au votat partidul dumneavoastră.

În acest sens, vă rog să vă comportaţi profesionist şi să precizaţi următoarele :

  1. În condiţiile în care în discuţiile cu Comisia Europeană se vorbeşte de creşterea vârstei de pensionare şi a stagiului de cotizare, dar mulţi români sunt epuizaţi fizic, mental şi intelectual din cauza condiţiilor de muncă (indiferent de nivelul profesional şi categoria socială), a efectelor pandemiei (inclusiv  a folosirii tehnologiei informaţionale în aşa zisa telemuncă sau muncă la domiciliu, condiții în care s-au lucrat chiar şi 12 ore pe zi), a temerilor legate de războiul din vecinătatea noastră, ce măsuri veţi lua pentru a se putea pensiona aceştia mai devreme fără a exista penalizări ?
  2. În ce măsură se poate acorda în viitoarea lege a pensiilor publice posibilitatea recunoaşterii studiilor superioare (licenţă, master şi doctorat) ca vechime în muncă pentru persoanele care s-au chinuit cu sacrificii să facă aceste studii în timp ce erau angajate sau lucrau să se întreţină ? Vă rog să luaţi în calcul această posibilitate în condiţiile în care statisticile oficiale din ultimii ani afirmă că peste 40% din persoanele care au studii superioare lucrau în timp ce făceau facultatea, masteratul sau doctoratul. Trebuie recunoscut şi meritul lor.
  3. În anul 2017, fostul ministru, doamna Olguţa Vasilescu, a creat o discriminare în legea de atunci a sistemului de pensii publice, când a considerat că mamele care au mai mult de trei copii se pot pensiona cu șase ani mai devreme. Vă rog să precizați dacă aveți în vedere recunoaşterea vechimii în muncă pentru femeile care au cel puţin doi copii şi reducerea vârstei de pensionare pentru acestea ?