Social

Studiu: Toate metodele de contracepţie hormonală determină un risc crescut de cancer la sân

Toate formele de contracepţie hormonală prezintă un risc uşor crescut de cancer de sân la femei, inclusiv metodele care nu conţin decât progestativ, din ce în ce mai utilizate, conform unui nou studiu publicat marţi.Această uşoară creştere a riscului de cancer de sân trebuie însă relativizată în faţa beneficiilor derivate din contracepţie, inclusiv a protecţiei oferite împotriva altor tipuri de cancer, au subliniat cercetătorii.

Riscul crescut de cancer de sân era deja bine cunoscut în cazul metodelor contraceptive care conţin atât progestativ, cât şi estrogen.

Dar, în timp ce utilizarea metodelor care conţin doar progestativ a crescut în ultimii ani, puţine cercetări s-au concentrat până în prezent asupra efectului lor specific asupra riscului de cancer de sân. Acesta se dovedeşte a fi similar cu cel prezent la metodele pe bază de estroprogestativ, au concluzionat autorii acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică PLOS Medicine.

Conform acestei cercetări, femeile care utilizează contracepţie hormonală prezintă un risc crescut cu aproximativ 20% până la 30% de a dezvolta cancer de sân – indiferent de modul de livrare a substanţei (pilulă, sterilet cu hormoni, implant contraceptiv sau injecţie) sau de formula utilizată (estroprogestativ sau doar progestativ).

Această rată este similară cu ceea ce estimaseră studiile anterioare, inclusiv un studiu amplu, încă din 1996.

Pentru a avea o idee mai bună despre ceea ce reprezintă acea rată, oamenii de ştiinţă au calculat numărul de cazuri suplimentare de cancer de sân implicate, cunoscând faptul că riscurile de a dezvolta această boală cresc odată cu vârsta.

În cazul contracepţiei hormonale administrate timp de cinci ani între vârstele de 16 şi 20 de ani, numărul femeilor care dezvoltă cancer de sân din 100.000 va fi de opt. În cazul administrării între vârstele de 35 şi 39 de ani,

 » Aflați mai multe informații aici.