Social

Superbacteriile, rezultatul tratamentului excesiv cu antibiotice

Lumea medicală pare a fi din ce în ce mai îngrijorată, ca urmare a faptului că superbacteriile par a fi din ce în ce mai greu de controlat. În această poveste tot mai greu de gestionat se pare că avem cu toții o vină, în contextul în care accesul la antibiotice și folosirea lor fără discernământ este relativ facil.Practic, ce sunt superbacteriile? Superbacteriile sunt germeni care au deveni rezistenți la medicamentele care ar trebui să le distrugă. Aceste bacterii, dar și ciupercile rezistente la medicamente, sunt greu de controlat și de tratat, provocând numeroase complicații.

Antibioticele sunt o clasă vitală de medicamente care ajută la salvarea multor vieți. Acestea tratează o mare varietate de infecții, de la cele mai ușoare, precum cele ale tractului urinar, până la cele mai grave și care pot pune viața în pericol. Cu toate acestea, creșterea recentă a frecvenței superbacteriilor se referă din ce în ce mai mult la utilizarea excesivă de antibiotice, ceea ce contribuie la rezistența la aceste medicamente.

”În primul rând, nu trebuie să uităm că urmare a descoperirii lor, antibioticele au salvat viața cel puțin a unei jumătăți din populația globului, dacă nu chiar mai mult. Dar, în același timp, acestea nu reprezintă un panaceu universal și nu trebuie folosite irațional. 
Este clar că există un abuz de antibiotice, iar acesta este dat de încă libertatea de prescripție a acestor medicamente. În România încă există situații în care poți lua câteva tablete de antibiotic de la farmacie fără rețetă. În Vest nu există așa ceva”, a explicat în mai multe rânduri Prof. Dr. Eugen Târcoveanu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”. 

Superbacteriile reprezintă o prioritate critică pentru că de multe ori infecţiile cu astfel de patogeni sunt mortale. OMS a publicat raportul,

 » Aflați mai multe informații aici.