Social

Totul despre măştile FFP2. Ce protecţie oferă? Cele textile vor fi interzise

Începând de sâmbătă, 8 ianuarie, în România redevine obligatorie purtarea măştii în spaţiul public, iar recomandarea oficială a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Ministerului Sănătăţii este utilizarea măştilor cu grad de protecţie ridicat, de tip FFP2.Imediat după anunţul din conferinţa de presă comună a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a secretarului de stat, Raed Arafat, siteurile de comerţ online au început să afişeze stocuri epuizate pentru măştile de tip FFP2, fiind un aflux foarte mare de cumpărători. Cum oferă însă acestea protecţie sporită? În conferinţa de presă susţinută ieri, ministrul Sănătăţii a explicat că măştile FFP2 nu sunt obligatorii, ci doar recomandate, modificarea majoră fiind interzicerea totală a măştilor textile sau a altor improvizaţii.

Standard intermediar, protecţie mai ridicată

Specialiştii explică în primul rând că cea mai mare utilitate o au măştile dacă sunt purtate în special de persoanele care au simptome de răceală sau gripă. Este împiedicată astfel răspândirea către cei din jur. Studiile au arătat că dacă atât persoana infectată, cât şi persoanele cu care interacţionează, poartă corespunzător măşti medicale, care acoperă nasul şi gura, şi păstrează o distanţă de măcar 1,5 metri, într-o interacţiune redusă ca timp, şansele de infectare sunt aproape de 0.

Măştile de tip FFP2 au avantajul de a se fixa mai bine pe faţă şi de a avea mai multe (cinci în total) straturi de filtrare, faţă de trei, câte au măştile chirurgicale standard. Şi preţul este unul variat, de la 1,5-2 lei bucata până la 5 lei. Există şi unele măşti cu sisteme de fixare mai bune, dar cu acelaşi standard FFP2, al căror preţ poate ajunge şi la 10 lei o singură bucată.

Preţul nu schimbă caracteristicile principale: sunt măşti de unică folosinţă, se recomandă aruncarea lor după prima utilizare,

 » Aflați mai multe informații aici.