Un gest care ar putea valora mai mult decât sancțiunile economice. Va suspenda UE vizele pentru cetățenii ruși?

Un gest care ar putea valora mai mult decât sancțiunile economice. Va suspenda UE vizele pentru cetățenii ruși?

  • Deși în cadrul alianței există disensiuni, țările aflate în proximitatea războiului au un cuvânt greu de spus.
  • Finlanda, Danemarca, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia și Estonia susțin suspendarea vizelor. Acestor state li se alătură și Norvegia, care nu este membră UE, dar face parte din spațiul Schengen.
  • Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a anunțat că și țara noastră va cere suspendarea vizelor de călătorie pentru cetățenii ruși.
  • În Cipru, prin sistemul “Golden Visa” (Viza de Aur), mii de ruși au devenit cetățeni ai Uniunii Europene sau au primit rezidență UE.
  • Premierul Estoniei: Turiștii ruși nu ar trebui să mai vină în UE până când agresiunea Kremlinului în Ucraina nu se încheie.

La Praga se reunesc miniștri de externe ale celor 27 de state membre UE pentru a discuta introducerea măsurii de suspendare a vizelor de călătorie pentru cetățenii ruși. Estonia și Letonia au luat deja această măsură.
VIDEO: Implicațiile suspendării vizelor pentru ruși

Sute de mii de români au plecat ilegal din țară în perioada regimului Ceaușescu, călătoriile peste graniță fiind interzise. Cei care au trăit în comunism înțeleg ce înseamnă izolarea, România având una dintre cele mai restrictive politici în ce privește circulația persoanelor.  

“Am așteptat căderea nopții și eram atenți la patrulele militare. Trebuia să umflăm barca foarte repede și să plecăm în 20 de minute, între două treceri ale patrulei. Barca nu putea duce decât rucsacii. Noi înotam pe lângă ea. În mijlocul Dunării, Sandu a avut o criză de astm. I-am spus să se agațe de barcă și am tras cât am putut. Trebuia să înotăm repede… Am aflat că erau vapoare care patrulau și care aveau proiectoare. Nu le-am văzut. Am avut noroc. Altfel, vaporul ne-ar fi prins foarte repede. Dacă mai dura o jumătate de oră, n-am fi rezistat din cauza frigului. Aveam țuică și, când am ajuns pe malul celălalt, am băut-o. Era 1 octombrie 1948”, își amintește Petru Rosetti, într-un interviu publicat de revista “Observator Cultural”.

E una din miile de mărturii ale celor care au trecut Dunărea în bărci improvizate, cu ajutorul camerelor roților de tractor sau înotând. Mulți dintre ei au fost prinși, împușcați de grăniceri ori s-au înecat. Unii au reușit să scape din “lagărul socialist”, cum era denumită zona din estul Europei formată din statele aflate sub controlul URSS.

România vrea suspendarea vizelor pentru ruși

Suspendarea vizelor va crea o stare de tensiune în interiorul țării chiar dacă oficialii de la Moscova neagă și spun că pierderea va fi de partea statelor europene care nu vor mai beneficia de banii rușilor sosiți în Occident.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!