Economie

Veste proastă, totul s-a scumpit la început de 2022! De la mâncare la energie, până la carburanți și medicamente

Toate produsele au prețuri mai mari decât anul trecut. În topul negativ se află combustibilul, curentul, gazele și alimentele.
Toate categoriile de produse de pe piaţa locală au preţuri mai mari decât anul trecut, topul scumpirilor fiind dominat de carburanţi, factura la energie electrică/gaze naturale şi alimente (82%), arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

De asemenea, majoritatea covârşitoare a consumatorilor a remarcat majorări la produsele pentru construcţia casei sau amenajări (79%), călătorii/vacanţe (74%), medicamente/suplimente (72%) şi la costurile pentru servicii precum telefonie, internet, asigurări, etc. (69%).

La polul opus, produsele de igienă corporală, hainele şi accesoriile sunt indicate de cea mai mică parte dintre participanţii la sondaj ca fiind mai scumpe comparativ cu anul trecut.

Pe categorii de gen, femeile declară în cea mai mare măsură că produsele care s-au scumpit comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut sunt alimentele (86%), în vreme ce bărbaţii consideră în proporţie de 80% că s-au scumpit carburanţii.

Mai bine de jumătate dintre persoanele intervievate în cadrul acestui studiu sunt de părere că în acest an preţurile vor creşte în cea mai mare măsură la factura de energie electrică/gaze naturale (79%), urmată de produse alimentare (74%) şi costurile la carburanţi (74%). În ceea ce priveşte previziunile despre scumpirea serviciilor, respondenţii sunt de părere că serviciile de energie electrică (85%), gazele naturale (83%) şi apa curentă (67%) se vor scumpi în decursul acestui an.

În orice criză economică, indiferent de ce anume e generată, consumul se contractă, iar oamenii se uită mai atent la preţ şi la modul în care îşi cheltuie banii. Aşadar, ca urmare a creşterilor continue de preţuri la aproape toate categoriile de produse, românii declară că au renunţat să mai achiziţioneze ceasuri, bijuterii, accesorii (43%), autoturisme/moto (34%), dar şi la ieşiri în oraş (baruri,

 » Aflați mai multe informații aici.