121 de gravide infectate au născut la Elena Doamna. Nici una nu era vaccinată

121 de gravide infectate au născut la Elena Doamna. Nici una nu era vaccinată

În două luni şi jumătate, 121 de gravide infectate cu noul coronavirus au născut la maternitatea ieşeană u niciuna nu era vaccinată. „În valul patru a fost o pondere mai mare a cazurilor grave, care au avut nevoie de respiraţie asistată, până la intubaţie, şi care din fericire apoi au evoluat bine. Nu s-a pierdut nicio gravidă în această perioadă”, ne-a declarat dr. Răzvan Socolov, şeful Secţiei de Obstetrică

Valul patru al pandemiei de coronavirus a fost cel mai dificil pentru Maternitatea „Elena Doamna”, în comparaţie cu valurile anterioare, susţin specialiştii ieşeni. Pe lângă faptul că în ultimul val au fost numeric cele mai multe cazuri tratate de medici de la începutul pandemiei, au fost şi foarte multe cazuri grave, iar toate femeile care au ajuns aici au fost nevaccinate. Astfel, în ultimele trei luni, în perioada 10 august – 31 octombrie, din 121 de gravide care au ajuns la maternitatea ieşeană, nu era niciuna vaccinată.

„În valul patru a fost o pondere mai mare a cazurilor grave, care au avut nevoie de respiraţie asistată, până la intubaţie, şi care din fericire apoi au evoluat bine. Nu s-a pierdut nicio gravidă în această perioadă, au mai fost care au avut nevoie de transfer doar pentru consultaţii, dar vizavi de tratamente nu”, a explicat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică. Spre exemplu, la unitatea medicală care este spital suport COVID, în luna octombrie, o treime din totalul naşterilor au fost în rândul femeilor depistate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. Astfel, din 35 de naşteri COVID pozitiv, 16 au fost cezariene, 19 naturale, iar în septembrie au fost 11 femei depistate pozitiv cu COVID care au născut, şase prin cezariană şi cinci natural.

Maximul a fost atins la jumătatea lunii octombrie,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!