Ucraina spune „NU” solicitării autorităților de la Chișinău și nu vrea să mai audă de mașini cu numere transnistrene

Ucraina spune „NU” solicitării autorităților de la Chișinău și nu vrea să mai audă de mașini cu numere transnistrene

Șoferii care au mașini cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană nu vor putea circula pe teritoriul Ucrainei, începând cu 1 septembrie 2021. Acest lucru se întâmplă după ce autoritățile de la Kiev au refuzat solicitarea Guvernului de la Chișinău cu privire la prelungirea respectivului termen până la 10 ianuarie 2022. 

Anunțul a fost făcut, astăzi de către Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina, care a precizat că „de la 1 septembrie, numai vehiculele cu numere neutre din regiunea transnistreană a Republicii Moldova vor fi admise în circulație internațională, la fel ca vehiculele înmatriculate în conformitate cu legislația Republicii Moldova

Vehiculelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova cu alte numere de înmatriculare li se va interzice să treacă peste granița de stat pentru a intra în Ucraina sau pentru a tranzita Ucraina”, se mai arată într-un comunicat.

Tot astăzi, după câteva zile de incertitudini la respectivul subiect, Biroul politici de reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău a confirmat că a cerut autorităților din Ucraina să prelungească până la 10 ianuarie 2022, accesul pe teritoriul său al mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene.

Potrivit sursei, solicitarea a fost necesară ca urmare a evidențierii unor elemente de sensibilitate care ar putea afecta interesele oamenilor din stânga Nistrului. Ar fi vorba, în special, despre faptul că doar 5 % din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană sunt înmatriculate cu plăcuțe de înmatriculare neutre.

„În perioada următoare se vor intensifica eforturile în vederea accelerării funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașul Tiraspol și orașul Râbnița pentru a asigura activitatea acestora la potențialul lor deplin și în corespundere cu solicitările parvenite. La fel va fi asigurată o comunicare activă în platformele existente de dialog privind reglementarea transnistreană pentru a urgenta rezolvarea aspectelor tehnice ce privesc documentarea unităților de transport din regiunea transnistreană atât prin prisma mecanismului convenit în negocieri cât și în lumina dispozițiilor legislației naționale”, a mai precizat Biroul politici de reintegrare.

Astfel, în urma refuzului primit din partea autorităților de la Kiev, rămâne în vigoare înțelegerea anterioară conform căreia începând cu 1 septembrie 2021, șoferii automobilelor din stânga Nistrului trebuie să își schimbe plăcuțele de înmatriculare transnistrene cu cele neutre cu inscripția „MD”, pentru a putea călători în Ucraina.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Distribuie acest articol!