56% dintre români se tem să doneze sânge
Un sfert din românii din mediul urban au declarat că au donat sânge vreodată, însă doar 17% în ultimul an, potrivit datelor studiului sociologic ,,Donarea de sânge: Percepții și Bariere”, realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) în parteneriat cu Asociația Smart Society. 46% dintre români au foarte puține informații despre donarea de sânge, iar 7% dintre români nu ar dona indiferent de situație.Chiar dacă 7 din 10 români din mediul urban asociază donarea de sânge cu viața; 56% dintre români au temeri legate de actul donării care-i fac să fie reticenți și să nu doneze sânge. Potrivit acestui studiu, românii au frică de injecții, respectiv de ace, de sânge, manifestă teamă de spitale, de posibilitatea de a lua o boală sau infecții din centrele de donare (hepatită etc.).
Românii se tem că se vor simți slăbiți după donare sau că actul donării de sânge va avea efecte negative asupra sănătății acestora.
32% dintre respondenți au punctat lipsa informațiilor referitoare la donarea de sânge, 28% au spus că sunt bariere legate de centre enumerând posibila igienă precară din centrele de donare, timpul mare petrecut la centru, comportamentul personalului medical, iar 18% au dat vina pe destinația sângelui, argumentând că nu au motivație dacă donarea nu este pentru cineva apropiat, că nu știu dacă sângele ajunge acolo unde este nevoie.
O concluzie care a reieșit în urma studiului este aceea că suportul psihologic din partea personalului de la centrele de donare și detalierea pașilor, (prezentarea instrumentarului) sunt de mare ajutor pentru potențialii donatori.
,,În contextul unor clasamente diferite care plasează România pe ultimul loc în Europa privind donarea de sânge, sondajul realizat de SORMA are menirea de a readuce în prim plan importanța donării de sânge pentru salvarea vieților semenilor noștri”,