Social

60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical

Cristina Panait, Iași: ”Mama mea are 68 de ani și este singură de 3 ani. Este hipertensivă sub tratament și are și un reumatism degenerativ la nivelul șoldurilor care, în zilele mai puțin bune, o împiedică, din cauza durerilor, să iasă din casă. Problemele de sănătate dar mai ales singurătatea – nu vrea să stea cu noi – au făcut-o tot mai tăcută și mai tristă. Întâmplător, în urma unei discuții cu un coleg, am aflat că la Spitalul Parhon există o secție de Geriatrie. Mama lui a fost internată acolo și au fost foarte mulțumiți că, la externare, avea un tonus bun și o perspectivă mult mai optimistă asupra vieții. Aș vrea să știu care sunt condițiile de internare în această secție și de ce pot beneficia pacienții care se internează acolo”.Prof. Dr. Ioana Dana Alexa, Șef Secție Geriatrie-Gerontologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași: ”Ne place să spunem că vârsta este doar un număr, iar medicina tot mai performantă ne dă motive să gândim în acest fel. Cu toate acestea, îmbătrânirea reprezintă o etapă naturală a vieții și din acest motiv îngrijirea persoanelor vârstnice trebuie să fie asigurată în orice circumstanțe. 

Modificarea stării de sănătate, scăderea mobilității și pierderea independenței nu sunt și nu trebuie considerate o consecință inevitabilă a procesului fiziologic de îmbătrânire. Având în vedere frecvența ridicată, diversitatea și impactul afecțiunilor cronice în rândul pacienților vârstnici, abordarea unitară, holistică a pacientului și a problemelor de sănătate asociate cu senectutea devine din ce în ce mai importantă pentru a crește speranța de viață și, implicit, calitatea acesteia.

Odată cu trecerea anilor și înaintarea în vârstă, dar mai ales datorită experiențelor unice pe care fiecare om le trăiește pe parcursul vieții, vârstnicii au nevoie de îngrijiri medicale specializate de geriatrie. 

Așa cum îmi place să le pacienților,

 » Aflați mai multe informații aici.