Politica

Claudiu Târziu(AUR) – Prin nepăsarea statului român, Palatul Reginei Maria din Mamaia poate avea un final tragic

Palatul Regal din Mamaia se distruge cu fiecare zi în care procesele trenează în instanţe, iar proprietarii nu investesc niciun leu în consolidarea monumentului istoric. Povestea tristă a clădirii construite la iniţiativa Reginei Maria poate avea un final tragic dacă nu se iau urgent măsuri.

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, a inițiat o întrebare parlamentară către ministerul Culturii pentru a afla demersurile pe care statul român le ia în această situație.

Monumentul istoric Palatul Reginei Maria din Mamaia, județul Constanța (cod în Lista Monumentelor Istorice – CT-II-m-A-02896), a fost construit în perioada 1923-1926 după un proiect al arhitectului Mario Stoppa. De mai mulți ani această clădire de patrimoniu, cu statut de monument istoric protejat de stat, se află într-o situație dezastruoasă. Clădirea cade sub incidența prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare.

Este cunoscut faptul că Palatul Reginei Maria din Mamaia a făcut obiectul unui contract de vânzare-cumpărare (nr. 1755 din 25.06.2003) susceptibil de ilegalitate din moment ce statul, respectiv Ministerul Culturii, are drept de preemțiune în cazul vânzării-cumpărării clădirilor de patrimoniu cu statut de monument istoric (art. 4, alin. 4 din Legea nr. 422/2001). Un dosar legat de dreptul de proprietate asupra Palatului Reginei Maria din Mamaia se află de mai mulți ani de zile pe rolul instanțelor judecătorești din România.

Potrivit comunicărilor anterioare, la nivelul Ministerului Culturii, au fost constituite în anul 2019 grupuri de lucru și analiză pentru elaborarea Codului Patrimoniului Cultural, în conformitate cu Hotărârea nr. 905/2016 pentru aprobarea tezelor prealabile ale proiectului Codului patrimoniului cultural, și pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase, cum este și cel al monumentului istoric Palatul Reginei Maria din Mamaia, județul Constanța.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți date privind:

  1. Statutul juridic actual și regimul proprietății monumentului istoric Palatul Reginei Maria din Mamaia, județul Constanța (cod în Lista Monumentelor Istorice – CT-II-m-A-02896).
  2. Măsurile de intervenție avute în vedere de către Ministerul Culturii pentru salvarea, restaurarea și includerea în circuitul turistic a Palatului Reginei Maria din Mamaia, județul Constanța.
  3. Stadiul de elaborare de către Ministerul Culturii a Codului Patrimoniului Cultural și costurile suportate în acest sens până în prezent.

Propunerile elaborate de către Ministerul Culturii pentru modificarea și completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase“, spune Claudiu Târziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *