Economie

Cum recunoști o bună oportunitate de investiții în imobiliare?

În România imobiliarele sunt cele mai recomandate investiții, considerate sigure, undeva pe la mijlocul spectrului de instrumente de investiții, între titlurile de stat și depozite (zona sigură cu riscuri minime, dar și câștiguri mici) și acțiuni și obligațiuni (zona speculativă, mai riscantă dar cu câștiguri mai mari).
Și pentru că oferă atât siguranță, cât și câștiguri ceva mai mari, mulți clienți de-ai noștri și-ar dori să facă o investiție în imobiliare, și să recunoască ”de la o poștă„ o oportunitate de investiții bună. 

Ne propunem în acest articol să explicăm câteva formule de bază din investițiile imobiliare, și anume formula de calcul al randamentul unei investiții, sau așa numitul ”yield”, astfel încât atunci când te întâlnești cu oportunitatea, să fii sigur că nu o ratezi.  

Cum calculezi Yield-ul brut

Randamentul sau „yield-ul” obținut din închiriere este unul dintre cele mai des folosite instrumente de analiză pentru evaluarea atractivității unei investiții imobiliare. 

Părerile analiștilor sunt oarecum împărțite în ceea ce privește yield-ul minim necesar pentru ca o proprietate să fie considerată o „investiție profitabilă”. Însă a prins ideea potrivit căreia achiziția unei locuințe ar fi atractivă dacă oferă un randament investitional de minim 7% anual din închiriere. Practic, asta echivalează cu o recuperare a investiției în 14 ani și 3,6 luni.

Este aceasta o investiție profitabilă pentru tine?

Așadar cum calculăm randamentul unei investiții și cum arată o oportunitate? Ca variabile de luat în calcul va fi prețul de achiziție și chiria pe care o poți percepe pentru proprietate. 

Să facem un calcul sumar:

Pentru un apartament cu două camere care are un preț mediu de 75.000 de euro, dacă este situat într-un oraș mare și are și loc de parcare inclus, și în funcție de zona în care este amplasat,

 » Aflați mai multe informații aici.