Social

Somnul profund ar putea încetini progresia bolii Parkinson

Marta Morawska, specialist în neuroștiință la Spitalul Universitar din Zurich, a analizat unele dintre misterele care stau la baza modelelor de somn perturbate și declinului progresiv al bolii Parkinson.„S-a demonstrat că tulburările de somn contribuie la mai multe boli neurodegenerative, inclusiv boala Parkinson. (…) În special, modificările somnului cu unde lente arată o corelație cu simptomele și progresia bolii Parkinson“, a scris cercetătoarea Morawska în Science Translational Medicine.

Somnul cu unde lente este perioada de mișcare nerapidă a ochilor, somnul NREM, care se caracterizează prin unde cerebrale de amplitudine mare și frecvență joasă. În timpul NREM, cunoscut și sub numele de somn de fază 3, undele delta domină atunci când pacienții sunt supuși electroencefalografiei (EEG). Somnul cu unde lente este cea mai profundă și mai odihnitoare etapă a somnului și se crede că este perioada în care are loc consolidarea memoriei.

Oamenii de știință au plecat de la ipoteza că restabilirea unui somn profund sănătos poate limita acumularea unei proteine ​​toxice în creier și poate încetini progresia bolii Parkinson.

Noțiunea de încetinire a unei stări devastatoare prin creșterea cantității de somn NREM poate părea o soluție neobișnuit de simplă. Dar un număr tot mai mare de oameni de știință – inclusiv echipa elvețiană – spun că somnul este un medicament puternic și că puterea sa deplină nu a fost încă valorificată pe deplin. În timpul celor patru etape ale ciclului de somn, corpul se repornește și se reface. Forțele imune sunt întărite, sunt eliberați hormoni care repară celulele și controlează rata metabolică. Tensiunea arterială crește și scade pe măsură ce sănătatea cardiovasculară este reglată fin.

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu Parkinson. Tulburarea se caracterizează prin tremor, rigiditate musculară și mișcare lentă, incidența acesteia crescând pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

 » Aflați mai multe informații aici.