Dumitrina Mitrea (AUR) solicită clarificări privind accesarea fondurilor de coeziune
Deputata AUR Dumitrina Mitrea solicită premierului Nicolae Ciucă clarificări privind accesarea fondurilor de coeziune pentru a acoperi cheltuielile apărute în urma ajutorării refugiaților din Ucraina.
Doresc să punctez un aspect important, anume acela legat de faptul că, Parlamentul European a dat undă verde pentru redirecționarea fondurilor UE regionale și pentru azil către țările UE care adăpostesc persoane care fug din calea invaziei Ucrainei de către Rusia.
Actualizarea normelor politicii de coeziune va permite realocarea rapidă a fondurilor disponibile pentru a ajuta rapid țările UE și regiunile acestora să ofere sprijin de urgență (cazare temporară, aprovizionare cu alimente și apă, asistență medicală sau acces la educație) persoanelor care fug de agresiunea Rusiei în Ucraina. Aceasta ar putea include fonduri prevăzute în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 care nu au fost încă alocate sau cheltuite, precum și o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile REACT-EU.
Astfel, țările UE pot solicita retroactiv UE să recupereze banii pe care i-au cheltuit pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, începând cu 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina. UE va fi în măsură să finanțeze 100 % (în loc de procentul obișnuit de 85 %) cheltuielile din fonduri de coeziune efectuate de statele membre pentru încă un an (de la jumătatea anului 2021 până la jumătatea anului 2022).
Ținând cont de cele mai sus expuse, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- România a solicitat accesarea acestor fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeana?
- Dacă da, care va fi destinația exactă a acestor fonduri, ce tipuri de servicii vor fi finanțate din cadrul acestor fonduri și care va fi valoarea acestora, detaliat, pe fiecare tip de serviciu?