Deputații AUR de Suceava i-au adresat ministrul Apărării o întrebare privind capacitatea de apărare a armatei română
Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, deputați AUR de Suceava, i-au solicitat ministrului Apărării, Vasile Dîncu, să transmită cât de pregătită este la acest moment armata română pentru a apăra țara în cazul țara, având în vedere incidentele din luna martie, care au arătat punctele slabe ale acesteia. Totodată, deputații AUR solicită demisia ministrului Dîncu pentru care nu are niciun fel de pregătire.
Un individ mascat a intrat într-o unitate militară din Mamaia Sat unde a atacat un soldat şi a furat pistolul mitralieră şi un încărcător. Militarul ar fi opus rezistenţă, dar individul, care avea şi o armă albă, s-a dovedit prea puternic. A sărit apoi gardul unităţii şi s-a făcut nevăzut, cu tot cu armă. Străzile din Mamaia şi Constanţa s-au umplut de poliţişti, iar paza la consulatul Rusiei din Constanţa a fost întărită, preventiv. Ministerul Apărării a dispus sporirea pazei la toate unităţile militare din ţară. Întâmplarea s-a petrecut în jurul orei 20.15.
Costi Spînu, purtător de cuvânt MApN: ”O persoană neidentificată, cu cagulă și înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare și l-a atacat pe militarul din pază.” Militarul a opus rezistenţă, spune reprezentantul MApN. Chiar s-a luptat cu agresorul corp-la-corp, însă, cu toate eforturile, a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartuse. După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității, a sărit gardul, iar militarul agresat, evident, a anunțat de urgență comanda unității. Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului.
Este al treilea incident în mai puţin de o lună care pune Armata Română într-o lumină proastă. Vineri, un militar de 35 de ani a murit în poligonul Smârdan din Galaţi, strivit de un tanc în timpul unui exerciţiu militar. Iar pe 2 martie, în judeţul Constanţa, s-au prăbuşit unul după altul un MiG-21 și elicopterul militar trimis la operaţiunea de salvare. Opt oameni au murit atunci.
Față de această situație vă adresăm următoarea întrebare: Cum evaluați capacitatea armatei române de apărare a țării după ultimele 3 incidente, ultimul vineri 18 martie când un militar a fost deposedat de arma din dotare? Puteți asigura apărarea flancului estic al NATO, măcar prin coparticiparea la misiuni comune sau veți solicita celorlalți membri ai NATO să suplinească deficitul de pregătire al armatei române față de provocările momentului?