Opinii

De ce e atât de scăzut moralul soldaților ruși?

  • Relația dintre comandant și subordonat se bazează încă pe violență în armata Moscovei.
  • Un militar rus povestește situația halucinantă pe care a întâlnit-o când a ajuns pe front, în Ucraina. Comandanții lipseau, spune el.
  • Soldații Kremlinului, în conversațiile cu părinții lor, se plâng de mâncare, de arme și de echipamentul de proastă calitate.
  • Ucrainenii folosesc la maximum tot ce au acumulat cei care s-au confruntat cu rușii în ultimii opt ani, pe când forțele Rusiei sunt formate din recruți tineri, fără educație militară.

Moralul scăzut al soldaților ruși a fost o problemă de la începutul războiului. Campania din Ucraina a mers atât de rău pentru Moscova încât n-a putut să schimbe starea de spirit a celor trimiși de Vladimir Putin peste graniță.

Tânărul îi povestește ceva comandantului. Cei doi se află într-un cort de campanie. Undeva în dreapta, un alt soldat stă pe un pat și citește. 

Militarul îi explică ceva șefului său, iar acesta îi trage o palmă zdravănă. Tânărul se clatină, face un pas în spate, revine în poziția inițială, dar păstrează o distanță de siguranță față de superior.

Cel de-al treilea militar continuă să citească fără a fi deranjat în niciun fel de actul de violență din spatele lui.

Din atitudinea acestuia din urmă reiese că bătaia, în armata rusă, e un fapt atât de banal încât nu merită să-ți ridici ochii dintr-o carte.

Când a ajuns pe front, comandanții lipseau

Peste 15.000 de militari ai Kremlinului și-au pierdut viața în acest război, conform unor estimări făcute de agențiile de informații occidentale.

Ministerul Apărării din Ucraina anunță că în timpul invaziei aproape 25.000 de soldați ruși au murit. 

Oricum ar fi, e vorba de o cifră uriașă, forțele Moscovei, pierzând peste un sfert din capacitatea de luptă.

„În aceste 11 zile, ceea ce mi s-a întâmplat acolo nu le doresc nici dușmanilor mei”, a povestit unul dintre militarii Rusiei pentru publicația ucraineană MediaZone. 

“Tot echipamentul pe care l-am primit era nefuncțional. Când am ajuns acolo, am fost trimiși cu toții la doi kilometri de zona de luptă. Plutonul de sprijin și sanitarii ar trebui să stea spate, nu la doi kilometri de linia frontului. Personalul de comandă lipsea, iar în noaptea aceea artileria ucraineană a început să tragă”, a mai povestit soldatul din Osetia de Sud, trimis să lupte pentru Kremlin.

Tanchiști ruși, în apropiere de Harkov, frontul de est din Ucraina – Foto: Hepta.ro

De la începutul invaziei au existat tensiuni între militarii ruși și comandanții lor.

 » Aflați mai multe informații aici.