Deputații AUR de Suceava solicită ministerul Mediului o audiență pentru a discuta problema gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș
Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită ministerul Mediului o audiență – la care să participe activiști de mediu și reprezentanți ai societății civile, pentru a discuta problema gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, rămasă fără ecou.
În data de 03.06.2022 la sediul Partidului AUR Suceava a avut loc o audiență la care a participat deputatul Acatrinei Dorel Gheorghe, audiență solicitată de domnul Alin Opincaru activist civic și reprezentant al societății civile în Comisia Tehnică a Municipiului Suceava. Sintetizăm, mai jos, câteva dintre aspectele cele mai importante pe care societatea civilă dorește să la aducă la cunoștința Ministrului Mediului, după analiza dosarului acestui proiect, obținut de la APM Suceava în urma adresei din februarie 2022:
- “Societatea civilă se întreabă cum a fost posibil ca autoritatea de management a proiectului să dea aviz pozitiv acestui proiect ținând cont ca acest depozit trebuie sa deservească o populație însumată de 150.000 locuitori , iar in zona Pojorâta – Vatra Dornei, conform informațiilor puse la dispoziție de Consiliul Județean, nu sunt nici măcar 100.000 locuitori. Cifra actuala exacta este de 89.159 locuitori.
- Directiva europeană 1999 care reglementează funcționarea acestor depozite ecologice spune foarte clar că doar deșeurile prelucrate (fracție umedă) pot fi depozitate aici. Cum s-a cerut avizul APM în condițiile în care în acest moment acest sistem de prelucrare nu funcționează, existând pe site-ul Consiliului Județean doar Studiul de oportunitate privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii activității de colectare si transport a deșeurilor municipale in județul Suceava. Practic, întâi cerem avizul și mai apoi ne aliniem legislației europene în domeniu. În acest moment acest sistem integrat de colectare a deșeurilor nu funcționează la nivel de proiect ci prin soluții de avarie. Spre exemplu, municipiul Suceava care este cel mai mare furnizor de deșeuri nu face parte din acest proiect însă folosește depozitul de la Moara, parte integrantă a acestui proiect.
- Acordul inițial de mediu dat de APRM Bacău nu a ținut cont de adresa nr. 5.1/A/19/26.01.2015 de la Sucursala regională de căi ferate Iași care spune foarte clar ca “nu este de acord cu descărcarea apelor pluviale de pe versant printr-un șanț creat perpendicular pe linia CF Gura Humorului – Ilva Mică la km 89+647, respectiv la cca. 65 m înainte de portalul 1 al tunelului de CF în șanțul de platformă”
- În urma dezbaterii publice desfășurată în aceasta primăvară la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă, precum si asociațiile civice care sunt împotriva acestui proiect au adus dovezi concrete prin care demonstrau ca distanțele dintre depozit și locuințele din zonă nu respectă reglementările legale. Nu este si acesta un motiv întemeiat pentru a reanaliza oportunitatea eliberării acordului APM Suceava necesar pentru punerea în funcțiune a acestui depozit?
- Tot in cadrul dezbaterii publice de la Vatra Dornei, specialiștii care s-au ocupat de elaborarea proiectului nu au putut aduce argumente viabile pentru intervenția în urma unei posibile alunecări de teren în zonă.
- Ținând cont de puternica opoziție a locuitorilor din zona si nu numai, precum si de implicațiile negative asupra mediului și turismului, opinia generală este că mutarea acestuia într-o altă zonă și alocarea unei sume de aproximativ 7 milioane euro pentru aceasta, ar rezolva pe toate planurile acest proiect controversat.”
Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare: care este data la care veți înlătura riscurile semnificative de mediu din Pasul Mestecăniș și veți reda Bucovinei și locuitorilor județului Suceava mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate? Când va fi mutată gropa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație?