Social

Se oprește creierul în timp ce dormi?

Somnul este starea în care organismul se reface mai rapid. De asemenea, somnul permite conservarea energiei vitale şi favorizează procesele de memorare a informaţiei culese în timpul stării de veghe.Din fericire, creierul nostru nu renunță la slujba de zi în timpul somnului. Funcții importante, cum ar fi respirația, înseamnă că creierul nostru nu se poate ”închide” niciodată complet. De fapt, în timpul mișcării rapide a ochilor (REM) prin somn, atunci când apar cele mai multe vise, activitatea undelor cerebrale este de veghe, potrivit Medical News Today.

Interesant, în ciuda nivelului ridicat de activitate, este cel mai greu să te trezești din somn în timpul activității REM.

În timp ce dormim, materia noastră albă și cenușie are multe de făcut. Odată ce am adormit, creierul nostru trece prin trei etape de somn non-REM, urmată de o fază de somn REM. În fiecare dintre aceste etape, creierul demonstrează modele specifice undelor cerebrale și activitatea neuronală.

În timp ce unele regiuni ale creierului se liniștesc în timpul somnului non-REM, alte zone sunt active. De exemplu, amigdala, cea mai renumită pentru rolul său în emoție, este activă în timpul somnului.

Talamusul este un caz interesant. Această parte a creierului este o stație de releu pentru simțurile noastre. Ceea ce vedem, auzim și simțim ajunge mai întâi la talamus. De acolo, semnalele senzoriale sunt transportate la cortexul cerebral.

În timpul somnului non-REM, talamusul este relativ liniștit. Cu toate acestea, în timpul somnului REM, talamusul devine activ și trimite cortexului cerebral imaginile și sunetele viselor noastre.

Uităm aproape tot ce visăm

Majoritatea oamenilor visează în fiecare seară, dar de multe ori nu ne amintim de ele. Visele apar mai ales în timpul somnului REM, dar sunt aproape imediat uitate.

Numai atunci când cineva se trezește în timpul sau imediat după somnul REM,

 » Aflați mai multe informații aici.