Opinii

Rușii au pierdut sute de tancuri în Ucraina. Arma pe care se baza Putin s-a dovedit învechită și depășită

  • Generalul Cristian Barbu: La tancuri sunt două aspecte – unul de ordin tactic-operațional, celălalt de ordin tehnic. Într-o acțiune militară terestră, cu tancuri și blindate grele, trebuie să existe susținere aeriană.
  • Deși Volodimir Zelenski, înainte de 24 februarie, a declarat în repetate rânduri că Rusia nu va ataca, nu a neglijat dezvoltarea unor linii defensive în jurul Kievului și în partea de est a țării.
  • Operațiunile cu blindate desfășurate de Rusia au fost criticate de mulți experți care au observat că operatorii vehiculelor rămân adesea blocați în ambuteiaje și sunt ușor de atras în ambuscade.
  • Multe sisteme de blindate care acționează terestru sunt vulnerabile la atacurile de sus. Acest tip de atac poate fi lansat și prin drone.
  • Pierderile masive de soldați și tancuri, blocajul în care a ajuns armata Moscovei după invadarea Ucrainei au dărâmat multe mituri despre forța militară a Rusiei.

Vladimir Putin a început invazia din Ucraina convins că, în cele mai proaste condiții, aceasta va dura în jur de două săptămâni. Planul pe care-l făcuse împreună cu generalii săi părea infailibil.

Pregătise un atac pe trei fronturi: în nord, din Belarus; în sud, cu trupe intrând din Peninsula Crimeea și în est, cu militari avansând din cele două teritorii separatiste Donețk și Lugansk.

Pe lângă asta, un desant urma să ocupe aeroportul Hostomel, din apropierea Kievului, apoi să fie aduse trupe speciale, tancuri și vehicule care să intre în capitală și să schimbe regimul.

Din acest plan infailibil două elemente n-au funcționat. Trupele speciale ruse n-au reușit să preia controlul aeroportului, iar tancurile rusești n-au avansat convingător pe niciun front, fiind distruse în număr mare de grupe tactice de câte 4-5 soldați ucraineni înarmați cu lansatoare antitanc, în special NLAW și Javelin, dar și de dronele Bayraktar TB 2.

O tactică greșită

Conform datelor publicate de autoritățile ucrainene, de la începutul conflictului, Rusia a pierdut în jur de 1.880 de tancuri. Oficialii de la Moscova n-au publicat niciun fel de date despre costurile războiului nici în ce privește viețile omenești și nici în tehnică militară.

Chiar dacă ucrainenii au exagerat pierderile Kremlinului, mai mulți experți independenți au observat vulnerabilități în ce privește această armă pe care s-a bazat invazia ordonată de Vladimir Putin, susținând că peste 1.000 au fost distruse.

“Înainte de orice acțiune terestră, chiar dacă este susținută de tancuri, trebuie să se desfășoare o acțiune de artilerie. Rușii n-au făcut aceste pregătiri de artilerie și nici pe cele de observare și atac aerian”, spune generalul Cristian Barbu, pentru spotmedia.ro

“La tancuri sunt două aspecte.

 » Aflați mai multe informații aici.