Geopolitica energiei și relația cu factura la electricitate
În contextul crizei actuale provocate de invazia rusă în Ucraina, una din temele dezbătute de opinia publică este modificarea unor parametri din piața de energie, în special energie electrică, aceasta fiind o utilitate imperativă existenței noastre.
Apetitul cetățenilor pentru înțelegerea unor fenomene geopolitice, în speță de geopolitică a energiei, ar putea crește dacă ar fi informați, în prealabil, despre chestiuni cu implicații directe asupra vieții de zi cu zi, și anume despre facturile de energie pe care le plătim.
Vă propun așadar să parcurgem câteva informații cheie pentru înțelegerea următorului fenomen energetic și geopolitic: în momentele de consum ridicat de energie, ultima unitate de electricitate produsă (care este întotdeauna cea pe gaz), va dicta prețul pentru toate sursele de electricitate. Prin urmare, în perioadele de vârf al consumului, gazul este cel care fixează prețul electricității. Cum ar fi putut România să profite de acest mecanism, folosindu-și resursele de gaz, dar și pe cele regenerabile, vom vedea în continuare.
Mecanismul formării prețului electricității
Problema principală a creșterii prețului la energie electrică este dependența acesteia de prețul gazului, atât în statele care produc și consumă electricitate obținută cu ajutorul gazului, cât și în statele sau regiunile unde energia produsă și consumată provine din surse considerate verzi. Cum se întâmplă asta, și de ce există o interdependență atât de mare?
Înainte de orice, trebuie spus că la nivelul Comisiei Europene se lucrează la un plan pentru a dezlipi prețul energiei electrice de cel al gazului. Este o solicitare venită direct din partea statelor care produc multă energie regenerabilă, dar și una indirectă, pentru ca cetățenii să nu mai suporte un preț ridicat al electricității din cauza celui la gaz, în special în contextul boicotării extrem de justificate a gazului provenit din Federația Rusă.
Dar cum s-a ajuns la contaminarea prețului electricității de către prețul gazului? Vom vedea mai jos: prin prețul marginal al ultimei unități de electricitate produse, preț marginal care este dat de electricitatea produsă având ca sursă gazul.
În Uniunea Europeană, electricitatea este produsă utilizând următoarele surse: nuclear – 25%, gaz – 19%, cărbune – 13%, hidraulic – 13%, restul fiind, în mare parte, surse de energie regenerabilă.
Așadar, haideți să ne uităm la mecanismul formării prețului unui electron
În momentul istoric al trecerii de la lampa cu gaz la bec, a apărut problema stocării energiei.
Însă curentul electric nu se poate stoca, prin urmare este necesar ca o cantitate de energie produsă să fie egală cu o cantitate de energie consumată. Ceea ce nu este ușor, pentru că cererea poate varia mult, chiar și de la o oră la alta.
Pentru o bună gestiune a consumului în momentele de vârf,
» Aflați mai multe informații aici.