Opinii

Iresponsabilitatea lui Klaus Iohannis. Și de ce nu e Bolojan premier

Ilie Bolojan: „Analizând obiectiv fiecare instituție, cred că reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună. Pe de o parte, economia privată în aproape toate marile orașe unde sunt concentrate și instituțiile publice are un deficit de locuri de muncă și piața privată, în acest moment, ar putea prelua acești angajați.

Pe de altă parte, cheltuielile ar scădea. Nu în ultimul rând, în interiorul instituțiilor publice, competența, munca și o altă abordare în serviciul cetățenilor ar fi stimulate”.

Klaus Iohannis: “ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare este să-și facă românii griji că vor fi tăiate salariile sau că vor fi dați afara. Nu vor fi tăiate salariile și nu vor fi dați afară”.

Dacă cineva se întreba de ce liberalul cu cele mai spectaculoase rezultate de management în administrația locală este ținut într-un soi de exil la Bihor, spre norocul acestui județ, și nu are nicio șansă să devină premier, poate înțelege unul dintre motive dacă privește în oglindă cele două declarații citate mai sus.

Dl Bolojan este un liberal autentic, specie pe cale de dispariție de altfel, care aplică principii liberale în actul său de management. Mai mult, am remarcat că dl Bolojan nu crede în populism și așa a ridicat Oradea.

Nu a fost ușor politic să aplice principiul: cine nu își permite să întrețină o casă în centrul vechi trebuie să o vândă sau va acumula datorii până la nivelul confiscării.

Dar numai așa centrul vechi al orașului Oradea a devenit o bijuterie concurentă cu destinații europene consacrate. Dacă toată lumea era mângâiată pe cap, eram ca pe Lipscani. Le cădea orașul în cap la propriu.

La fel, dl Bolojan a ales să investească bani în modernizarea la nivel de top  a sistemului de termoficare din Oradea în loc să îi îngroape în subvenții, pe care le-a menținut la un nivel foarte scăzut. Dar pentru că serviciile sunt acum foarte bune, numărul clienților sistemului crește an de an, ajungând la cel mai înalt nivel din țară.

Și ce să vezi? După ce oamenii au descoperit că beneficiile acestei intrasigențe sunt cu mult mai mari și solide decât ale populismului, l-au tot revotat. Au înțeles că e mai utilă undița decât firmitura de pește.

Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut la CJ Bihor a fost să înjumătățească numărul de salariați. Nu numai că nimic nu s-a prăbuşit, dar anul trecut Oradea a atras cele mai multe investiții la nivel național, iar Bihorul are cea mai mare creştere a cifrei de afaceri dintre primele zece cele mai puternice judeţe.

Una peste alta,

 » Aflați mai multe informații aici.