Expert militar: Ucrainenii mai au nevoie de o lună pentru a declanșa o contraofensivă de succes
Generalul Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, a explicat pentru Spotmedia.ro că Volodimir Zelenski nu poate porni la atac fără 300.000 de militari bine echipați și cel puțin 2.500 de blindate pentru a reuși să provoace o spărtură semnificativă în defensiva rusă.
- Citate importante:
- Dacă forțele armate înaintează cinci kilometri pe un front, popota trebuie să se deplaseze și ea, tot cinci kilometri.
- Se vehiculează că ucrainenii au în jur de 200.000 de militari. Conform manualelor de specialitate, forța care intră în ofensivă are nevoie de un raport de 5 militari la unul aflat în defensivă.
- E necesar un număr între 2.500 și 3.000 de blindate. În această privință, sunt informații că au atins această cifră. Doar jumătate dintre ele sunt de înaltă tehnologie și cu protecție ridicată.
- Orice acțiune militară la sol ar trebui să fie susținută de o operațiune combinată între raiduri aeriene și artilerie.
- Astăzi, șansele sunt de 50 la sută pentru ca ucrainenii să declanșeze o contraofensivă de succes.
Într-un interviu exclusiv, specialistul român a explicat ce criterii trebuie să îndeplinească armata ucraineană pentru a înregistra o victorie decisivă în fața Kremlinului.
Contraofensiva ucraineană
VIDEO. Interviu integral cu generalul Cristian Barbu despre operațiunile militare viitoare din Ucraina
„Contraofensiva mult clamată înseamnă o masă critică formată din militari, cei mai mulți dintre ei bine instruiți, cu arme noi, moderne, cu muniții pentru aceste arme, suficient de multă, dar și diversificată – adică pentru sol, pentru aer și pentru mare”, a declarat generalul Cristian Barbu.
„Muniția trebuie să penetreze cazemate, lucrări genistice și să lovească în adâncime pentru a anihila drone, rachete și avioane. Apoi, această masă critică de militari trebuie să aibă acces la informații relevante, în timp real, ceea ce înseamnă tehnică și mijloace specializate extrem de costisitoare”, a adăugat expertul.
Planificarea unei astfel de operațiuni trebuie să țină seama de un număr mare de elemente.
Logistica, un element decisiv al succesului
În război e mult mai ușor să te aperi decât să ataci, iar multe conflicte se transformă în unele de uzură din cauza forțelor echilibrate și a lipsei unor elemente surpriză.
„Nu în ultimul rând, o contraofensivă reușită are nevoie de o logistică bine pusă la punct, adaptată noilor planuri de acțiune. Adică, dacă forțele armate înaintează cinci kilometri pe un front, popota trebuie să se deplaseze și ea, tot cinci kilometri. Aceeași distanță trebuie să meargă și cei cu rezervele de motorină,
» Aflați mai multe informații aici.