Celulele imunitare se pot activa singure pentru a lupta împotriva tumorilor
Oameni de știință de la Universitatea San Diego din California au descoperit o proprietate a celulelor T care ar putea inspira noi terapii antitumorale. Printr-o formă de autosemnalizare celulară nedescrisă anterior, s-a demonstrat că celulele T se activează singure în țesuturile periferice, alimentându-și capacitatea de a ataca tumorile.
Studiul a fost publicat luna trecută, în revista Immunity.Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge care protejează împotriva infecțiilor și ajută la combaterea cancerului.
În organele limfatice, celulele T sunt antrenate de celulele care le prezintă un antigen (porțiuni dintr-o tumoră sau un agent patogen) stimulând un răspuns imunitar.
O parte esențială a acestui proces este legarea B7, o proteină de pe suprafața celulelor care prezintă antigen, de CD28, un receptor al celulelor T.
Această interacțiune B7:CD28 este un motor important al răspunsului imunitar al celulelor T. Odată antrenate, celulele T părăsesc organele limfatice și călătoresc prin organism pentru a-și găsi și ataca țintele.
Cercetări mai recente au dezvăluit că celulele T pot de fapt să producă propriul B7 sau să ia proteina B7 de la celulele care prezintă antigen și să o aducă cu ele, dar motivul exact pentru care fac acest lucru a rămas neclar.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să se întrebe dacă celulele T, echipate acum atât cu un receptor, cât și cu ligandul său, ar putea fi capabile să se activeze singure.
Printr-o serie de experimente, cercetătorii au descoperit că celulele T se pot, într-adevăr, autoactiva prin încrețirea membranei lor celulare spre interior pentru a permite proteinei B7 și receptorului CD28 să se lege reciproc.
„Cercetătorii presupun adesea că membrana celulară este plată, dar de fapt seamănă mai mult cu o coastă marină cu o mulțime de golfuri și golfulețe”,
» Aflați mai multe informații aici.