Zeci de mii de vieți pe an ar putea fi salvate cu un nou protocol de tratament pentru hemoragia cerebrală
Institutul George pentru Sănătate Globală, cu sediul în Australia, a anunțat rezultatele unui studiu care demonstrează că o nouă combinație de tratamente pentru hemoragia cerebrală intracraniană (HCI) cauzată de un AVC hemoragic îmbunătățește semnificativ șansele de supraviețuire fără dizabilități majore. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Conferinței Organizației Europene a Accidentelor Vasculare Cerebrale (ESO) de la München, Germania (24-26 mai).Studiul de fază III, INTERACT3, este primul care a arătat un rezultat clar pozitiv pentru tratamentul HCI cauzată de un AVC hemoragic, spun autorii.
Potrivit studiului, administrarea în timp util a noului protocol de tratament – cunoscut sub numele de Care Bundle – axat pe controlul rapid al hipertensiunii arteriale, a dus la o mai bună recuperare, la rate mai mici de deces și la o mai bună calitate generală a vieții la pacienții cu această afecțiune gravă.
În ciuda ratelor ridicate ale HCI provocate de AVC și a gravității acestora, există puține opțiuni dovedite pentru tratament, dar controlul precoce al hipertensiunii arteriale ar putea fi promițător.
„Timpul este esențial atunci când se tratează acest tip de AVC, așa că am testat o combinație de intervenții pentru a stabiliza rapid starea acestor pacienți și pentru a le îmbunătăți rezultatele. Estimăm că, dacă acest protocol ar fi adoptat la nivel global, ar putea salva zeci de mii de vieți în fiecare an în întreaga lume”, a declarat profesorul Craig Anderson, directorul Global Brain Health, al Institutului George și autor principal al cercetării.
Denumit în mod obișnuit AVC hemoragic sau hemoragie cerebrală, HCI reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de AVC și, de asemenea, cel mai mortal, 40% până la 50% dintre pacienți murind în termen de 30 de zile.
HIC reprezintă peste un sfert din toate cazurile de AVC, afectând aproximativ 3,4 milioane de persoane pe an,
» Aflați mai multe informații aici.