Social

Infarctul poate afecta, în timp, creierul

Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală în care alimentarea cu sânge a inimii este brusc și grav redusă sau întreruptă, ceea ce face ca mușchiul cardiac să moară din cauza lipsei de oxigen. Într-un studiu recent, cercetători de la Johns Hopkins Medicine au analizat datele unor persoane adulte pentru a determina dacă există o legătură între infarctul miocardic și declinul cognitiv, care duce în timp la demență.Noile rezultate, publicate luna trecută, în Jama Neurology, au arătat că un infarct miocardic, în rândul celor care nu au suferit niciodată unul, nu a fost asociat cu un declin brusc imediat al cogniției, însă, în comparație cu cei care nu au suferit un infarct, s-a înregistrat un declin semnificativ mai rapid al cogniției în anii care au urmat atacului de cord.

Declinul cognitiv global după un infarct a fost echivalent cu aproximativ șase până la 13 ani de îmbătrânire cognitivă.
Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală în care alimentarea cu sânge a inimii este brusc și grav redusă sau întreruptă, ceea ce face ca mușchiul să moară din cauza lipsei de oxigen.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Statele Unite, în fiecare an, aproximativ 805.000 de americani suferă un infarct miocardic. Dintre aceștia, 605.000 reprezintă un prim infarct, iar 200.000 se întâmplă la persoane care au avut deja unul.

„Datorită faptului că multe persoane sunt expuse riscului de infarct, sperăm că rezultatele vor reprezenta un semnal de alarmă pentru ca oamenii să-și controleze cât mai curând posibil factorii de risc vascular, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat, deoarece am demonstrat că un infarct crește riscul de scădere a cogniției și memoriei mai târziu în viață”, a declarat Michelle Johansen, doctor în medicină, și profesor asociat de Neurologie la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

 » Aflați mai multe informații aici.