Inimi folosite pentru transplant după ce au încetat să mai bată?
Într-un studiu publicat luna aceasta, cercetătorii spun că au reușit să exploateze un nou grup de donatori de organe pentru a le conserva și transplanta inimile: persoane ale căror inimi au încetat să mai bată, ceea ce a dus la așa-numita moarte cardiacă (circulatorie).În mod tradițional, singurele persoane considerate a fi donatori de organe potriviți sunt cele declarate în moarte cerebrală, dar ale căror inimi și alte organe continuă să funcționeze.
Există însă un alt grup care ar fi dispus să doneze dacă supraviețuirea nu ar fi posibilă: persoanele care pot avea leziuni cerebrale grave și nu sunt în moarte cerebrală.
În aceste cazuri, oamenii sunt considerați decedați atunci când inima lor încetează să mai bată după retragerea suportului vital, numită și moarte cardiacă (circulatorie).
Donarea după moartea cardiacă (DCD), a prins contur și în alte țări, precum Marea Britanie și Spania, în timp ce a devenit oarecum obișnuită în Statele Unite pentru organe precum rinichii.
Dar echipele americane de transplant au fost mai reticente în a accepta inimi care au încetat să mai bată, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, de teamă că lipsa de oxigen la inimă ar putea deteriora organul și i-ar afecta longevitatea.
La scurt timp după moarte și înainte ca inima să poată fi salvată, „există acea perioadă de flux sanguin slab, sau de lipsă de flux sanguin la care inima este foarte sensibilă. Și de aceea s-a crezut că acest lucru nu va fi posibil”, a declarat dr. Jacob Schroder, directorul chirurgical al Programului de
Transplant de Inimă de la Universitatea Duke și autorul unui nou studiu pe această temă, publicat în New Englanf Journal of Medicine – NEJM.
Nu numai că este posibil, au constatat dr. Schroder și echipa sa,
» Aflați mai multe informații aici.