Bradicardia sinusală înseamnă un ritm cardiac scăzut
Andreea Oros, Iași: Tatăl meu are 81 de ani și a fost diagnosticat cu bradicardie sinusală, după ce a leșinat în casă, și a fost dus cu salvarea la Spitalul Municipal din Bârlad. Noi stăm în Iași și ne este greu să îi fim tot timpul aproape. Ar fi foarte important să știm cât mai multe lucruri despre această afecțiune, pentru a-l putea ajuta”.Prof. Univ. Dr. Emerit Cătălina Arsenescu Georgescu, membru titular al Academiei Române de Științe Medicale: ”Bradicardia poate fi cauzată de deprimarea automatismului sinusal, de blocarea impulsului sinusal în joncțiunea sinoatrială sau de întreruperea intermitentă ori permanentă a propagării impulsului sinusal prin nodul atrioventricular (AV) și fasciculul His.
Consecințele hemodinamice și clinice ale bradicardiilor depind de natura acestora, de nivelul la care coboară frecvența cardiacă și de condițiile patologice cardiace coexistente, dintre care cele mai importante sunt disfuncția ventriculară stângă, dilatarea sau hipertrofia ventriculară stângă și obstacolele mecanice în calea ejecției ventriculare, cauzate de cardiomiopatia hipertrofică, de stenoza aortică valvulară sau de stenoza pulmonară infundibulară ori valvulară.
Astfel, bradicardia sinusală a sportivilor sau care survine în timpul somnului la persoanele sănătoase poate coborî la valori de 35-40 bătăi cardiace/minut fără a genera simptome, datorită conservării unui debit cardiac adecvat, ca urmare a creșterii umplerii diastolice ventriculare și debitului sistolic prin intermediul mecanismului Starling.
Dimpotrivă, reducerea frecvenței cardiace prin bradicardie sinusală sau prin bloc atrioventricular, precum și disociația atrioventriculară din blocul atrioventricular total, la un bolnav cu dilatare cardiacă majoră sau cu hipertrofie ventriculară stângă importantă, are drept efect reducerea debitului cardiac, scăderea perfuziei cerebrale, coronare și renale și apariția semnelor de suferință neurologică (sincope) și/sau de insuficiență cardiacă și renală.
O bradicardie sinusală înseamnă, totodată, că sângele pompat nu oxigenează suficient organele vitale și țesuturile.
Există mai multe tipuri de bradicardie sinusală,
» Aflați mai multe informații aici.