Social

Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu: ”În imensa sală a computerelor, medicul nu trebuie să rămână robul diagnosticului, ci stăpânul său”

Se vorbește tot mai mult că telemedicina va deveni o practică importantă în asigurarea asistenței medicale la distanță. De altfel, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că nu se va renunța la consultațiile la distanță și nici la eliberarea rețetelor electronice on-line sau off-line pentru medicamente compensate, documente care se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronică.Acest lucru nu reprezintă o noutate, în condițiile în care, în lume, funcționează de peste 10 ani Societatea Internaţională pentru Telemedicină şi eSănătate (ISfTeH – International Society for Telemedicine and eHealth), în această organizaţie internaţională, aflată în relaţii oficiale de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), fiind înscrise entităţi instituţionale din peste 100 de ţări care se folosesc de acest tip de inteligență artificială.

Într-un mini-interviu acordat redacției Ziarului de Iași, Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”, din Iași, membru al Academiei de Științe Medicale din România a explicat, în acest context, rolul revoluționar al inteligenței artificiale în Sănătate dar și limitele medicinei moderne. 

Ziarul de Iași: Se mențin consultațiile la distanță ca și eliberarea rețetelor electronice pentru medicamente compensate. Cât de important este acest lucru pentru pacientul care nu are acces ușor la medicul specialist? Pe de altă parte, există limite  în această ecuație medic-pacient intermediată de inteligența artificială?

Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu: Medicina  timpului nostru a cunoscut o evoluție impresionantă datorită progreselor înregistrate în cercetarea fundamentală, în mijloacele de explorare, în imunologie, genetică, în noi terapii și mai ales în Inteligența Artificială (IA), ultima revoluție din această nobilă profesie. IA este „studiul calculelor care  fac posibilă  capacitatea unei mașini de a percepe, raționa și acționa”. Unii oameni chiar cred că AI va obține inteligență supraomenească, că se va sfârși domnia umanității, afirmație care pentru moment nu este reală.

 » Aflați mai multe informații aici.