Social

Bacteriile din bucătărie ar putea să nu fie atât de dăunătoare pe cât se crede

Bacteriile identificate în 74 de bucătării răspândite în 5 țări europene au fost în mare parte inofensive, potrivit unei noi cercetări.În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat probe de populații de bacterii din chiuvete, tocătoare, blaturi, mânere și ustensile de curățare – spumiere și cârpe – folosite în bucătării.

„Am constatat anterior variații considerabile în ceea ce privește standardele bucătăriilor, practicile de preparare a alimentelor și regimurile de curățare între Franța, Norvegia, Portugalia, România și Ungaria”, a declarat Birgitte Moen, doctor în științe, cercetător la Departamentul de

Siguranță și Calitate a Alimentelor, la Institutul Norvegian de Cercetare în Domeniul Alimentației, Pescuitului și Acvaculturii, Nofima, din  Norvegia.
În ciuda numărului mare de specii și a diferențelor considerabile în ceea ce privește diversitatea bacteriană între probe, cercetătorii au identificat 8 genuri bacteriene asociate în mod obișnuit cu sursele de mediu în majoritatea bucătăriilor pe care le-au eșantionat, pe care le-au caracterizat drept „microbiomul de bază”.

Acestea au inclus Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus și Staphylococcus.

În raport, autorii au subliniat că microbiomul de bază a persistat în ciuda diferențelor considerabile dintre bucătăriile din cadrul studiului.

Unele bucătării nu aveau apă curentă, altele nu aveau o chiuvetă interioară și altele nu aveau mașini de spălat vase.

De asemenea, au persistat în ciuda metodelor diferite de preparare a alimentelor, a obiceiurilor alimentare și a diferențelor în ceea ce privește igiena mâinilor și a bucătăriei, ambele influențând probabilitatea de infectare.

Bacteriile din alimente, din intestine, din spitale și din producția profesională de alimente sunt bine cercetate, dar se știau puține lucruri despre microbii care populează bucătăria casnică.

Cu o colaborare deja existentă între țări, „am avut o oportunitate unică de a cerceta acest aspect”, a adăugat Moen.

 » Aflați mai multe informații aici.