Social

STUDIU: „Siesta”, puiul de somn de după-amiază, este mult mai sănătoasă decât statul la aer condiţionat

Un amplu studiu ştiinţific, realizat de cercetătorii de la Australian National University, citat de 360medical.ro, arată faptul că, în ciuda efectelor benefice, prea mult aer condiţionat ar putea să dăuneze sănătăţii. Mai mult, cercetătorii au arătat că ţările care au ca practică culturală de evitare a culturii „siesta”, când activitatea e întreruptă pentru orele din vârful căldurii în anotimpul cald, când oamenii trag şi un pui de somn, oferă o protecţie puternică împotriva căldurii extreme. Mai puternică decât să stăm două ore cu capul sub aparatul de aer condiţional.

Conform 360medical.ro, studiul a constatat faptul că persoanele care au stat mai mult timp în ultimii 40 de ani în spaţii cu aer condiţionat sunt mai vulnerabile la decesele cauzate de căldură.

Studiul a fost publicat în revista The Lancet Planetary Health şi subliniază faptul că unele comunităţi native din nordul Australiei, care nu au acces la aer condiţionat, fiind zone sărace din punct de vedere economic, nu sunt la fel de vulnerabile la căldură, chiar dacă povara ridicată de bolile cronice este una mare.

Oamenii de ştiinţă au remarcat practici culturale precum sieste, care te feresc de soarele fierbinte de după-amiază, care sunt folosite în toată lumea de sute de ani, oferă o protecţie suplimentară împotriva căldurii extreme. Mai ales în contextul schimbărilor climatice.

„În general, este acceptat faptul că inovaţiile tehnologice, cum ar fi aerul condiţionat, sunt esenţiale în pregătirea pentru climatele mai calde. Dar un pui de somn de după-amiază poate ajuta organismul să se aclimatizeze, vă protejează de cea mai fierbinte parte a zilei, nu costă nimic şi nu are amprentă de carbon”, a declarat dr. Simon Quilty, autorul principal şi doctorand la Centrul Naţional de Epidemiologie şi Sănătate a Populaţiei de la ANU, citat de 360medical.ro.

Ideea de bază este că persoanele care petrec perioade îndelungate în spaţii cu aer condiţionat nu vor putea să se adapteze la climatul foarte cald de afară,

 » Aflați mai multe informații aici.