Veşti bune din medicină: Tot mai aproape de un tratament pentru surditate
Pierderea auzului (hipoacuzia) are reputaţia de a fi adesea o afecţiune ireversibilă, deoarece celulele auditive senzoriale unice din urechea internă, care facilitează auzul uman, nu se regenerează. Cu toate acestea, noi cercetări de pionierat din Los Angeles sugerează că medicina modernă ar putea, într-o bună zi, să dezvolte tratamente regenerative pentru auz, care ar putea vindeca surditatea.În cadrul a două noi studii, ambele finanţate parţial de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH), din Statele Unite, oamenii de ştiinţă care lucrează în domeniul celulelor stem de la universitatea California de Sud explică de ce simţul auditiv uman este atât de delicat, şi cum ar putea cercetătorii să creeze noi tratamente pentru auz, folosind aceste celule.
„În celulele de susţinere nesenzoriale ale urechii interne, genele cheie necesare pentru transformarea în celule senzoriale sunt oprite printr-un proces cunoscut sub numele de ‘reducere la tăcere epigenetică’. Studiind modul în care genele sunt dezactivate, începem să înţelegem cum le-am putea activa din nou pentru a regenera auzul”, a declarat într-un comunicat al universităţii, John Duc Nguyen, primul autor al uneia dintre lucrări, publicate în revista online, Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS.
Cel de-al doilea studiu a explorat când şi cum se dezvoltă în primul rând capacitatea de a forma celule auditive senzoriale în urechea internă, observând şi descriind două gene specifice care pot fi utile pentru regenerarea auzului la adulţi.
„Ne-am concentrat asupra genelor Sox4 şi Sox11, deoarece am constatat că acestea sunt necesare pentru formarea celulelor auditive senzoriale în timpul dezvoltării”, explică primul autor al lucrării, Emily Xizi Wang, care lucrează la o companie de biotehnologie, Atara Biotherapeutics.
Un mod cheie prin care genele se opresc sau sunt „reduse la tăcere” implică compuşi chimici numiţi grupări metil, care se leagă de ADN, făcându-l inaccesibil,
» Aflați mai multe informații aici.