Ce spun medicii ieşeni despre cazul gravidei care a murit cerând ajutor: „cu siguranţă nu trebuia lăsată singură”
„Ziarul de Iaşi” a încercat să înţeleagă implicaţiile medicale ale cazului gravidei din Botoşani, Alexandra, care a murit după ce a mers cu sângerări şi dureri de burtă la spital şi, timp de şapte ore, nu a primit niciun fel de îngrijire medicală. Specialiştii cu care am discutat spun că va trebui studiat cu atenţie un raport al Institutului de Medicină Legală, pentru că, din datele făcute publice până acum, nu există o legătură directă între o sarcină oprită înainte de termen, care necesită un chiuretaj, şi sângerarea pulmonară masivă care a dus la moartea Alexandrei.
„Îmi pun problema, ce aş fi făcut eu dacă era internată pe secţie la mine? Protocoale foarte clare nu există: dacă într-adevăr avortul nu provocase complicaţii suplimentare, operaţia de chiuretaj poate fi amânată şi cu o săptămână, în funcţie de starea de sănătate a pacientei. Dar cu siguranţă aceasta nu trebuia să fie lăsată singură, cu durerile pe care le avea. Aş fi încercat cred să cer un consult de specialitate, să văd ce poate provoca durerile respective. Fiindcă, în mod normal, avortul nu ar avea cum să fie legat de sângerarea masivă de la plămâni – e posibil să fi fost chiar o altă problemă medicală, ascunsă de simptomele date de oprirea sarcinii”, a spus unul dintre specialiştii consultaţi de publicaţia noastră.
Un chiuretaj se poate programa şi la o săptămână de la oprirea sarcinii
Dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie, fost director medical al Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi, a făcut o amplă analiză, pe pagina sa de Facebook, în care a încercat să surprindă componentele medicale ale tragediei de la Botoşani. Acesta îşi începe analiza spunând că este clar vorba despre „o tragedie care îţi rupe sufletul fiindcă o fiinţă umană şi-a pierdut viaţa cerând insistent ajutor”,
» Aflați mai multe informații aici.